Carpaccio på älg med tillbehör
  • Tid 1 tim + minst 10 timmar för marinering

Carpaccio på älg med tillbehör

4.38 (8 betyg)

Lövtinan skivor av älg smakar gott i sällskap med inlagda rotskaer och sherrymarinerad ost.

  • Tillagningstid 1 tim + minst 10 timmar för marinering
  • Ingredienser 23

Ingredienser

4 portioner
Syltad svamp:
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 200 g shiitake svamp i bitar
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
Inlagda rotsaker:
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 100 g strimlad morot
  • 100 g strimlad rotselleri
  • 100 g palsternacka
Sherrymarinerad ost:
  • 200 g norrbottensost eller lagrad ost t ex västerbottensost
  • 1 dl halvtorr sherry
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk kumminfrö
Carpaccio:
  • 400 g älginnanlår
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl grovhackad färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl ärtskott
  • 1 msk rökt flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Lägg svamp, vanilj- och kanelstång i en skål. Slå på vinägerblandningen.

Inlagda rotsaker

  1. 1

    Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Slå lagen över rotsakerna i en skål.

Sherrymarinerad ost

  1. 1

    Bryt osten i småbitar och lägg dem i en skål. Häll på sherry, rapsolja och kumminfrön. Låt alla tre skålarna stå svalt, övertäckta med platsfolie, minst 10 timmar.

Carpaccio

  1. 1

    Putsa eventuellt innanlåret. Salta, peppra och vänd det i timjan. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om, cirka 2 minuter.
    Rulla in köttet hårt i plastfolie och snurra ändarna. Frys cirka 1 timme, så att köttet blir hårt men inte djupfryst.
    Ta bort plastfolien. Skiva innanlåret lövtunt tvärs över fibrerna med en vass kniv. Fördela köttskivorna på fyra tallrikar.

  2. 2

    Fördela svamp, rotsaker och ost ovanpå. Droppa över lite av marinaden från osten, garnera med ärtskott och rökt flingsalt.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om skivorna blir för tjocka, lägg ett smörpapper över dem och banka ut dem med ett plant tungt föremål, t ex en kastrull.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Anna Sandkull

    Denna älgcarpaccio låter jättespännande.Nu prövar jag en egen variant. Jag tar ett redan lättstekt rådjursinnnalår som jag har över från ett tidigare party. Det har legat i frysen en kort tid.Nu tänker jag prova detta recept. Alltså använda tillbehöern på redan stekt kött.. Jag återkommer med hur det smakade. Tack för tipset. Anna Sandkull, Lund