Carpaccio på älg med tillbehör

Betyg (1-5):
4.38 (8 betyg)

Lövtinan skivor av älg smakar gott i sällskap med inlagda rotskaer och sherrymarinerad ost.

Tillagningstid: 1 timme + minst 10 timmar för marinering
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Syltad svamp:
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 200 g shiitake svamp i bitar
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • Inlagda rotsaker:
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 100 g strimlad morot
  • 100 g strimlad rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • Sherrymarinerad ost:
  • 200 g norrbottensost eller lagrad ost t ex västerbottensost
  • 1 dl halvtorr sherry
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk kumminfrö
  • Carpaccio:
  • 400 g älginnanlår
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl grovhackad färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl ärtskott
  • 1 msk rökt flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Lägg svamp, vanilj- och kanelstång i en skål. Slå på vinägerblandningen.

Inlagda rotsaker

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Slå lagen över rotsakerna i en skål.

Sherrymarinerad ost

  1. Bryt osten i småbitar och lägg dem i en skål. Häll på sherry, rapsolja och kumminfrön. Låt alla tre skålarna stå svalt, övertäckta med platsfolie, minst 10 timmar.

Carpaccio

  1. Putsa eventuellt innanlåret. Salta, peppra och vänd det i timjan. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om, cirka 2 minuter.<br> Rulla in köttet hårt i plastfolie och snurra ändarna. Frys cirka 1 timme, så att köttet blir hårt men inte djupfryst.<br> Ta bort plastfolien. Skiva innanlåret lövtunt tvärs över fibrerna med en vass kniv. Fördela köttskivorna på fyra tallrikar.
  2. Fördela svamp, rotsaker och ost ovanpå. Droppa över lite av marinaden från osten, garnera med ärtskott och rökt flingsalt.

Tips

Om skivorna blir för tjocka, lägg ett smörpapper över dem och banka ut dem med ett plant tungt föremål, t ex en kastrull.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Sandkull

2011-12-29

Denna älgcarpaccio låter jättespännande.Nu prövar jag en egen variant. Jag tar ett redan lättstekt rådjursinnnalår som jag har över från ett tidigare party. Det har legat i frysen en kort tid.Nu tänker jag prova detta recept. Alltså använda tillbehöern på redan stekt kött.. Jag återkommer med hur det smakade. Tack för tipset. Anna Sandkull, Lund

Liknande recept

Kalvsylta

(18)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Vårlöks- och svartrotssallad med knaprig bacon och krutonger

(4)

Rädissallad med rökt kött

(2)

Knippbetor, sojarostade nötter och tartar på ryggbiff

(2)

Gravad oxfilé med picklad gulbeta och chevrekräm

(22)
22 st
  • Syltad svamp:
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 200 g shiitake svamp i bitar
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • Inlagda rotsaker:
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 100 g strimlad morot
  • 100 g strimlad rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • Sherrymarinerad ost:
  • 200 g norrbottensost eller lagrad ost t ex västerbottensost
  • 1 dl halvtorr sherry
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk kumminfrö
  • Carpaccio:
  • 400 g älginnanlår
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl grovhackad färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl ärtskott
  • 1 msk rökt flingsalt

Carpaccio på älg med tillbehör

Betyg (1-5):
4.38 (8 betyg)

Lövtinan skivor av älg smakar gott i sällskap med inlagda rotskaer och sherrymarinerad ost.

Tillagningstid: 1 timme + minst 10 timmar för marinering
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Lägg svamp, vanilj- och kanelstång i en skål. Slå på vinägerblandningen.

Inlagda rotsaker

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Slå lagen över rotsakerna i en skål.

Sherrymarinerad ost

  1. Bryt osten i småbitar och lägg dem i en skål. Häll på sherry, rapsolja och kumminfrön. Låt alla tre skålarna stå svalt, övertäckta med platsfolie, minst 10 timmar.

Carpaccio

  1. Putsa eventuellt innanlåret. Salta, peppra och vänd det i timjan. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om, cirka 2 minuter.<br> Rulla in köttet hårt i plastfolie och snurra ändarna. Frys cirka 1 timme, så att köttet blir hårt men inte djupfryst.<br> Ta bort plastfolien. Skiva innanlåret lövtunt tvärs över fibrerna med en vass kniv. Fördela köttskivorna på fyra tallrikar.
  2. Fördela svamp, rotsaker och ost ovanpå. Droppa över lite av marinaden från osten, garnera med ärtskott och rökt flingsalt.

Tips

Om skivorna blir för tjocka, lägg ett smörpapper över dem och banka ut dem med ett plant tungt föremål, t ex en kastrull.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Sandkull

2011-12-29

Denna älgcarpaccio låter jättespännande.Nu prövar jag en egen variant. Jag tar ett redan lättstekt rådjursinnnalår som jag har över från ett tidigare party. Det har legat i frysen en kort tid.Nu tänker jag prova detta recept. Alltså använda tillbehöern på redan stekt kött.. Jag återkommer med hur det smakade. Tack för tipset. Anna Sandkull, Lund

Liknande recept

Kalvsylta

(18)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Vårlöks- och svartrotssallad med knaprig bacon och krutonger

(4)

Rädissallad med rökt kött

(2)

Knippbetor, sojarostade nötter och tartar på ryggbiff

(2)

Gravad oxfilé med picklad gulbeta och chevrekräm

(22)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies