Bigos
  • Tid 90 min

Bigos

3.48 (52 betyg)

Surkål, kryddig korv och bacon är grunden till denna välsmakande gryta som många tillskriver som Polens nationalrätt.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

6 portioner
  • 800 g surkål
  • 250 g fläskkött, t ex grytbitar
  • 250 g rimmat fläsk eller bacon
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 st svartpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 250 g kryddig korv, gärna polsk
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin eller vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.

  2. 2

    Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.

Servering

Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jolanta Blomster

    Bra recept. Mycket god och mustig gryta. Smakar bäst dagen efter. Går bra att frysa.

  • Anna

    Mycket gott med svamp och russin.

  • Simon

    Ta 7 msk vin istället för vatten. Dubbla tomatpurre och ta 6 msk oxfold. Ta RIKTIGT GOD KORV.

  • Mathilda

    Min mamma är från Polen och hon brukar ha i en burk krossade tomater i bigosen. Det blir jättegott!