Bearnaise
  • Ugn Grill

Bearnaise

3.4 (5 betyg)

  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur Grill

Ingredienser

4 portioner
Béarnaise:
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 persiljestjälkar eller persiljekvistar
  • 1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 3 msk vinäger, ljus
  • 3 msk vatten
  • 3 äggulor
  • persilja eller dragon
  • krm salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält fettet och låt det svalna något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften (ca ½ dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

  2. 2

    Vispa ner äggulorna. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle.

  3. 3

    Smaksätt med finhackad persilja eller smulad dragon och lite salt. Blir ca 2 ½ dl sås. Som kall garnering räcker satsen till 6-8 portioner.

  4. 4

    OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

  5. 5

    Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Abert

    Värdelöst:-(

  • kocken

    rödvinsvinäger dragon persilja körvel ej vatten 250 gram smör för 3 äggulor ej salt smöret är tillräckligt salt

  • Claes, Horred

    Gjorde en dubbel sats av detta recept och tog äppelcidervinäger eftersom det ändå fanns hemma samt en hel gul lök. Gjorde 2 avkok/reduceringar för att "maximera" smaken, trots det smakade den enbart lite surt. Fick enbart tag i torkad dragon, en hel burk åkte i men det hjälpte inte. Fick inte till den välkända bea-smaken. Lätt att röra ihop, inga tendenser till att skära sig. Färsk dragon till detta är ett måste för att den ska bli ätbar.