För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Äppelknyten

Betyg (1-5):
4 (18 betyg)

Knyten av pajdeg fyllda med den uppskattade kombinationen av äpple och kanel.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g smör
  • 5 dl gammaldags mjölk, 4%
  • 25 g jäst
  • 1 msk fint mortlade kardemummafrö
  • 1 dl socker
  • 12 dl dinkelsikt eller vetemjöl, varav 2 dl till utbakning,
  • Fyllning:
  • 600 g syrliga äpplen
  • 1 msk kanel
  • 50 g smör
  • 3 msk råströsocker
  • Pensling, garnering:
  • 1 vispat ägg
  • 1 dl hackade hasselnötter

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och blanda ut jästen noga. Häll i kardemumma, socker, salt och mjöl.
  2. Arbeta ihop degen väl, 5-10 minuter. Låt den jäsa 1-2 timmar under handduk. Degen ska vara kladdig, då blir bullarna saftiga.
  3. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda med kanel, smör och råsocker. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord. Skär den i kvadratiska rutor, cirka 7 centimeter.
  4. Lägg 1 matsked fyllning i mitten av varje ruta och vik in alla hörnen omlott. Pensla med ägg och strö över hasselnötterna. Grädda på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Tips

Mortlade kardemummakärnor ger både mer smak och doft än färdigmalda.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2018-10-04

Smak av mandel?

Fanny Carrillo de Camacho

2013-08-27

Det smackar mmmmmmmmmmmm got.

Liknande recept

Rabarberpaj

(48)

Päronmarmelad

(14)

Banoffee-paj

(112)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Smördegspizza med mango och apelsin

(3)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(5)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(3)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 100 g smör
  • 5 dl gammaldags mjölk, 4%
  • 25 g jäst
  • 1 msk fint mortlade kardemummafrö
  • 1 dl socker
  • 12 dl dinkelsikt eller vetemjöl, varav 2 dl till utbakning,
  • Fyllning:
  • 600 g syrliga äpplen
  • 1 msk kanel
  • 50 g smör
  • 3 msk råströsocker
  • Pensling, garnering:
  • 1 vispat ägg
  • 1 dl hackade hasselnötter

Äppelknyten

Betyg (1-5):
4 (18 betyg)

Knyten av pajdeg fyllda med den uppskattade kombinationen av äpple och kanel.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och blanda ut jästen noga. Häll i kardemumma, socker, salt och mjöl.
  2. Arbeta ihop degen väl, 5-10 minuter. Låt den jäsa 1-2 timmar under handduk. Degen ska vara kladdig, då blir bullarna saftiga.
  3. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda med kanel, smör och råsocker. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord. Skär den i kvadratiska rutor, cirka 7 centimeter.
  4. Lägg 1 matsked fyllning i mitten av varje ruta och vik in alla hörnen omlott. Pensla med ägg och strö över hasselnötterna. Grädda på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Tips

Mortlade kardemummakärnor ger både mer smak och doft än färdigmalda.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2018-10-04

Smak av mandel?

Fanny Carrillo de Camacho

2013-08-27

Det smackar mmmmmmmmmmmm got.

Liknande recept

Rabarberpaj

(48)

Päronmarmelad

(14)

Banoffee-paj

(112)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Smördegspizza med mango och apelsin

(3)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(5)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(3)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)