Äppelkaka med kolasås

Betyg (1-5):
2.95 (20 betyg)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:175º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
  3. Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Christel

2019-07-27

Jättebra recept och mycket god äppelkaka, bakar gärna i förväg och fryser in till fikan och festen. Vännerna älskar den mumsiga desserten.

Webbredaktör Elsa

2018-10-26

Göran - det beror nog på ugnen. Så länge kakan är färdigbakad så har du rätt tid och grader, men ugnar är ju väldigt olika i effekt.

Anonym användare

2018-10-05

Hej Jag får ingen färg på kakan. Trodde jag gjorde fel första gången men även andra satsen blev ljus.

Coop webbredaktör

2017-10-19

Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

Monica

2017-10-07

Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

Emma

2017-10-01

Måste säga att det här receptet känns lite bakvänt. Har den i ugnen nu. Får helt enkelt invänta slutresultatet

Anna Carin

2017-09-24

Ska det inte vara någon mer vätska i?

Liknande recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(5)

Banoffee-paj

(83)

Chokladtoppar

(3)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Äppelsockerkaka

(34)

Snabba marängbakelser

(1)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(2)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör

Äppelkaka med kolasås

Betyg (1-5):
2.95 (20 betyg)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:175º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
  3. Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Christel

2019-07-27

Jättebra recept och mycket god äppelkaka, bakar gärna i förväg och fryser in till fikan och festen. Vännerna älskar den mumsiga desserten.

Webbredaktör Elsa

2018-10-26

Göran - det beror nog på ugnen. Så länge kakan är färdigbakad så har du rätt tid och grader, men ugnar är ju väldigt olika i effekt.

Anonym användare

2018-10-05

Hej Jag får ingen färg på kakan. Trodde jag gjorde fel första gången men även andra satsen blev ljus.

Coop webbredaktör

2017-10-19

Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

Monica

2017-10-07

Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

Emma

2017-10-01

Måste säga att det här receptet känns lite bakvänt. Har den i ugnen nu. Får helt enkelt invänta slutresultatet

Anna Carin

2017-09-24

Ska det inte vara någon mer vätska i?

Liknande recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(5)

Banoffee-paj

(83)

Chokladtoppar

(3)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Äppelsockerkaka

(34)

Snabba marängbakelser

(1)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies