Så minskar du matsvinnet hemma

10 smarta tips

  1. Ha riktigt kallt i kylen, så håller maten längre. 4-5 grader är lagom.
  2. Ta ett kort med mobilen i kylskåpet innan du går och handlar. Då ser du enkelt vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sånt som redan finns (och som då kanske inte hinner ätas upp i tid).
  3. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken. Då minskar risken att du måste slänga mat du inte ätit upp. Är maten kvar i kastrullen, istället för på tallriken, kan den sparas till lunchlåda dagen därpå.
  4. Strunta i frukostbuffé. Bre färdigt mackorna vid bänken och häll upp yoghurten i skålen innan du sätter dig till bords. Då behöver kylvarorna inte stå framme i rumstemperatur lika länge. Stäng kylskåpet medan du grejar.
  5. Låt frukt och grönt ligga kvar i sina förpackningar. Frukter och grönsaker utsöndrar nämligen etengas som påskyndar mognadsprocessen. Ligger de nära varandra, utan skydd emellan, ruttnar de snabbare.
  6. Förvara inte potatis och lök ihop. Då gror potatisen fortare (och förvara den svalt.)
  7. Bananer trivs inte i kylskåpet. Sätt plast på översta delen (skaftet) av bananklasen för att den ska hålla längre.
  8. Trötta salladsblad och rotfrukter piggnar till efter en timme i iskallt vatten.
  9. Frys in! Det går att frysa mer än man tror. Kokt pasta, ris, bönor, äggvita, färska örter och purjolök går till exempel utmärkt att frysa. Mogna bananer kan skäras i slantar, frysas in, och användas i smoothie.
  10. Lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.

Fler tips hittar du på sajten slangintematen.se


Du vet väl skillnaden mellan Bäst före och Sista förbrukningsdag?

Bäst före-datum är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar efter datumet på förpackningen.

Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara oätligt när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, till exempel köttfärs, rå fågel och rå fisk.
Våga att lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.