Nu minskar vi förbrukningen av plastkassar

Vi i handeln tar ansvar för att minska förbrukningen av plastbärkassar och det behöver vi göra tillsammans med våra kunder och medlemmar!

Nedskräpning av plast i naturen är ett problem i världen, så också i Sverige. Engångsbestick, sugrör, flasklock och snabbmatshållare är de plastföremål som är vanligast att lämna i naturen. Även plastbärkassar hamnar dessvärre ibland i naturen.

Just plastbärkassens negativa påverkan på miljön när den hamnar i naturen eller i vattendrag har väckt EU-politikernas intresse och varje medlemsland har ålagts att se över vad man kan göra för att minska användningen av plastbärkassar.

Vi tror att det behövs ett helt nytt sätt att se på plastbärkassen, att vi ser den som en flergångsartikel istället för som en engångsartikel. Bäst är att använda plastbärkassen om och om igen och att alltid ta med en plastbärkasse eller kasse i annat material med sig hemifrån istället för att köpa en ny varje gång man handlar. Och göra det till en mer hållbar shoppingrutin som är bra för miljön.

Coop var den första dagligvarukedjan som fasade ut plastkassar gjorda av ny oljebaserad råvara. Idag har vi två varianter, en kasse baserad på sockerrör och en kasse som är tillverkad av returplast. Båda kostar 2 kronor och av den summan går 3 öre till Vi-skogen.  Utöver plastkassar erbjuder Coop även papperskassar och flergångskassar tillverkade av återvunna PET-flaskor. Oavsett vilken kasse du väljer är det viktigaste att använda den flera gånger och sedan se till att den hamnar i rätt återvinningskärl.

Om nedskräpning och materialinsamling

Långt ifrån alla plastbärkassar hamnar i naturen. Vanligast är att de används som soppåsar och slutar i förbränning. Andra hamnar i plastinsamlingen i de gröna stationerna och återvinning alternativt förbränning. Läs mer om materialinsamling på www.fti.se