För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Släng mindre - lukta mer

Allt som är skrumpet ska slängas, eller? Nej då, vi lär dig avgöra om maten ska sparas eller slängas!

Spara

  • Möglig ost. Skär bort den mögliga biten.
  • Möglig sylt. Går att äta om du tar bort det översta lagret med 2 centimeters marginal. Byt burk om möglet sitter på kanten. Mycket socker gör att möglet inte sprider sig, men om sylten innehåller mindre än 33 g socker per 100 g sylt bör den slängas.
  • Socker. Håller långt efter bäst före-datumet om det förvaras torrt.
  • Honung eller sirap som kristalliserat sig. Håller precis som socker väldigt länge. Kristallerna försvinner vid upphettning.  
  • Mjölk. Ofta håller mejeriprodukter mycket längre än bäst före-datumet anger. Lukta och smaka, om mjölken inte smakar surt är den helt okej att använda.
  • Ägg. Håller flera veckor efter bäst före-datumet, särskilt om de förvaras kallt. Lägg ägget i vatten, om det flyter ska det slängas men innan dess är det fullt ätbart.
  • Köttfärs och fisk som är nära utgångsdatum. Laga till eller frys in.
  • Torrvaror. Pasta, ris, mjöl och flingor håller ofta längre än bäst före-datumet anger.
  • Frukt och grönsaker. Blir inte farliga även om de är lite skrumpna. Lägg dem i en smoothie eller gryta. Mögliga frukter och grönsaker ska däremot slängas.
  • Mjuka morötter och sallad som slokar. Blir krispiga om de får ligga i en skål med kallt vatten några timmar.
  • Potatis som fått groddar. Ta bort groddarna men ät potatisen.
  • Olja som stelnat. Olja som förvaras kallt kan stelna, men i rumstemperatur återfår den sin konsistens. Lukta och smaka på oljan, härsken olja doftar lite som målarfärg och har en fadd smak.

Släng

  • Mögligt bröd. Bröd är en porös produkt där möglet lätt sprider sig.
  • Mögel i en öppnad burk tacosås, tomatsås, ajvar relish eller liknande.
  • Möglig frukt. Äpplen som möglat kan däremot ätas, men skär bort det mögliga med 2 centimeters marginal.
  • Grön potatis. Har utsatts för ljus och kan ha bildat giftiga glykoalkaloider. Är det bara lite grönt på potatisen räcker det att skära bort den delen.

Tänk på!
Gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör följa de särskilda kostråd som finns för dessa grupper.