Så gör du – steg för steg

Genom att scanna en varas streckkod med vår app i mobilen får du fram hållbarhetsdeklarationer på mer än 10 000 av våra varor. Du kan scanna varan direkt i butik eller hemma i kylskåpet. Ladda ned Coop-appen eller uppdatera den om du redan har den.

Scanna varan – se hållbarhetsdeklarationen

I appen hittar du symbolen för hållbarhetsdeklarationen – ett förstoringsglas och en jordglob. Genom att klicka på den kommer du till kamerafunktionen och kan scanna streckkoden på den vara du vill se avtrycket på.

När du scannar varan får du upp hållbarhetsdeklarationen och kan välja om du vill se den som ett bolldiagram eller ett spindeldiagram. Du kan även klicka på varje hållbarhetsområde, för att läsa mer om området och varför varan fått det värdet som den fått.

Vi har även lagt in hållbarhetsdeklarationer i appens handla-funktion. Välj den vara du vill veta mer om och klicka sedan på rutan med ”hur hållbart är köpet – se varans hållbarhetsdeklaration”. Då får du upp hållbarhetsdeklarationen på samma sätt som när du scannar varans streckkod.

Håll utkik efter låga siffror

Genom att se hållbarhetsavtrycket för olika varor kan du själv göra hållbara val utifrån vad du tycker är viktigt när du handlar mat. Samtliga varor får ett värde mellan 1 och 5 inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. 

10 000 varor med hållbarhetsdeklarationer

Idag finns det hållbarhetsdeklarationer på mer än 10 000 varor, bland annat alla varor från våra egna varumärken, Coop, Extra och Änglamark. Vi har även många leverantörer som valt att visa hållbarhetsdeklarationer för sina varor. Vi kommer successivt att addera fler varor med hållbarhetsdeklarationer.

Skulle du scanna en vara som ännu inte har en hållbarhetsdeklaration, får du upp ett meddelande om detta.

Ladda ner Coop-appen med Hållbarhetsdeklarationen:

Bakgrunden

För 75 år sedan bröt vi ny mark när vi införde innehållsdeklarationer på våra varor.

Innehåll och bedömningar

Deklarationen bedömer hur mycket en vara påverkar klimat, miljö och samhälle.

Hållbarhet i inköp

Inte bara ett hjälpmedel för dig som kund, utan även ett verktyg för Coop att skapa ett hållbart sortiment.

Utveckling och framtid

Målet är att visa vägen på samma sätt som när Coop införde innehållsdeklarationer.

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om hållbarhetsdeklarationen.

Coops hållbarhetsdeklaration

Nu tar Coop nästa steg för att du som konsument ska kunna få vägledning i dina val.