Zucchinigratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Krämig gratäng med zucchini, spenat och ricotta som toppas med basilika. Servera med rostade tomater. Ett härligt vegetariskt alternativ till vanlig lasagne.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 zucchini
  • olivolja, till pensling och stekning
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 knippa salladslök, tunt skivad
  • 200 g färsk bladspenat
  • 0.5 kruka färsk basilika (blad och stjälk hackade)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 3 dl finriven parmesanost
  • 250 g färska lasagneplattor
  • 250 g ricotta
  • 100 g ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär zucchinin i tunna skivor, gärna med mandolin. Pensla skivorna med olja och stek dem i omgångar i en het grill- eller stekpanna ca 1 minut per sida. Lägg på ett fat och strö över flingsalt.
  2. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt spenatbladen och fräs med tills bladen sjunkit ihop och vätskan ångat bort. Vänd ner basilikan. Salta och peppra.
  3. Koka ihop grädde och parmesan under omrörning tills osten smält. Dra ut lite sås i botten på en ugnsform som passar lasagneplattorna.
  4. Lägg dit en pastaplatta, lite spenatfräs, klicka på lite ricotta, några zucchiniskivor och häll över lite sås. Fortsätt varva de olika fyllningarna med pastaplattorna.
  5. Toppa den sista pastaplattan med riven ost, sås och zucchiniskivor. Grädda lasagnen mitt i ugnen 40 min. Täck med folie om den får för mycket färg i slutet av tiden i ugnen. Garnera lasagnen med basilikablad och servera med rostade cocktailtomater.

Tips

Använd matlagningsgrädde eller blanda ut vispgrädde med mjölk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linnea

2021-05-04

Gratängen var utsökt och passar perfekt både som vardagsmiddag och festmåltid!

Sandra

2020-04-08

Den godaste vegetariska lasagnen som jag har ätit!

Liknande recept

Spara recept

Kronärtskocka med färskost, citron och timjan

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Smördegsinbakad lax med rostade grönsaker

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Fisktacos med pankopanerad torsk

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Auberginepiccata med tomatsås och couscous

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Rostade rotsaker med spenatpesto och pocherat ägg

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Tortellini med prosciutto och tomatsås

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Fisk i ugn med tomater

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Bönbiffar med picklad blomkål

Betyg
Betyg
(15)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 2 zucchini
  • olivolja, till pensling och stekning
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 knippa salladslök, tunt skivad
  • 200 g färsk bladspenat
  • 0.5 kruka färsk basilika (blad och stjälk hackade)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 3 dl finriven parmesanost
  • 250 g färska lasagneplattor
  • 250 g ricotta
  • 100 g ost, riven

Zucchinigratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Krämig gratäng med zucchini, spenat och ricotta som toppas med basilika. Servera med rostade tomater. Ett härligt vegetariskt alternativ till vanlig lasagne.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär zucchinin i tunna skivor, gärna med mandolin. Pensla skivorna med olja och stek dem i omgångar i en het grill- eller stekpanna ca 1 minut per sida. Lägg på ett fat och strö över flingsalt.
  2. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt spenatbladen och fräs med tills bladen sjunkit ihop och vätskan ångat bort. Vänd ner basilikan. Salta och peppra.
  3. Koka ihop grädde och parmesan under omrörning tills osten smält. Dra ut lite sås i botten på en ugnsform som passar lasagneplattorna.
  4. Lägg dit en pastaplatta, lite spenatfräs, klicka på lite ricotta, några zucchiniskivor och häll över lite sås. Fortsätt varva de olika fyllningarna med pastaplattorna.
  5. Toppa den sista pastaplattan med riven ost, sås och zucchiniskivor. Grädda lasagnen mitt i ugnen 40 min. Täck med folie om den får för mycket färg i slutet av tiden i ugnen. Garnera lasagnen med basilikablad och servera med rostade cocktailtomater.

Tips

Använd matlagningsgrädde eller blanda ut vispgrädde med mjölk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linnea

2021-05-04

Gratängen var utsökt och passar perfekt både som vardagsmiddag och festmåltid!

Sandra

2020-04-08

Den godaste vegetariska lasagnen som jag har ätit!

Liknande recept

Spara recept

Kronärtskocka med färskost, citron och timjan

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Smördegsinbakad lax med rostade grönsaker

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Fisktacos med pankopanerad torsk

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Auberginepiccata med tomatsås och couscous

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Rostade rotsaker med spenatpesto och pocherat ägg

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Tortellini med prosciutto och tomatsås

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Fisk i ugn med tomater

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Bönbiffar med picklad blomkål

Betyg
Betyg
(15)