Vörtlimpor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.67 (9 betyg)

Ett hembakat, saftigt vörtbröd som julbordet och skinkan inte klara sig utan.

Tillagningstid: 2 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:250º-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g smör
  • 3 dl porter
  • 2 dl svagdricka, eller julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 2 finhackade pomeransskal
  • 2 dl russin
  • 1.5 liter rågsikt
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Om du använder torkade pomeransskal behöver de blötläggas dagen innan bakningen. Koka dem sedan mjuka, skär bort det vita på skalen och finhacka det gula. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt porter och svagdricka eller julmust och värm till ca 37°.
  2. Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, sirap, kryddor, ev russin och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 min med maskin. Jäs under bakduk 45-60 min.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Forma delarna till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas ihop blir limporna lite högre. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 20-30 min.
  4. Ställ plåten i nedre delen av ugnen i 250°. Minska samtidigt till 200° så får limporna rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Glutenfri majslimpa med pumpakärnor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Pridefestival i glas

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Bröd med Kesella

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Snabba lingonlimpan

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Glutenfri filmjölkslimpa

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Nässelscones

Betyg
Betyg
(4)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g smör
  • 3 dl porter
  • 2 dl svagdricka, eller julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 2 finhackade pomeransskal
  • 2 dl russin
  • 1.5 liter rågsikt
  • 1 msk salt

Vörtlimpor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.67 (9 betyg)

Ett hembakat, saftigt vörtbröd som julbordet och skinkan inte klara sig utan.

Tillagningstid: 2 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:250º-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Om du använder torkade pomeransskal behöver de blötläggas dagen innan bakningen. Koka dem sedan mjuka, skär bort det vita på skalen och finhacka det gula. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt porter och svagdricka eller julmust och värm till ca 37°.
  2. Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, sirap, kryddor, ev russin och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 min med maskin. Jäs under bakduk 45-60 min.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Forma delarna till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas ihop blir limporna lite högre. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 20-30 min.
  4. Ställ plåten i nedre delen av ugnen i 250°. Minska samtidigt till 200° så får limporna rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Glutenfri majslimpa med pumpakärnor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Pridefestival i glas

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Bröd med Kesella

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Snabba lingonlimpan

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Glutenfri filmjölkslimpa

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Nässelscones

Betyg
Betyg
(4)