Västerbottenspaj med kantarellcréme

Betyg (1-5):
3.67 (24 betyg)

Kantareller och västerbottensot är en given succé.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör i kuber
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 200 g riven västerbottensost
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Kantarellcrème:
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk rött portvin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • Till servering:
  • 6 skivor gravad lax eller röding

Gör så här

Gör pajdegen

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen med fingertopparna eller i en matberedare. Tryck ut degen i en rund form, 25 centimeter i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225 grader.

Fyllning

  1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Sänk temperaturen till 200 grader. Grädda pajen cirka 30 minuter.

Kantarellcrème

  1. Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör och lök. Stek försiktigt några minuter under omrörning. Tillsätt portvin och stek ytterligare några minuter så att vinet kokar in. Salta och peppra. Låt svampen svalna och blanda med crème fraiche. Låt stå i kylskåp cirka 1 timme så att krämen får en tjockare konsistens.
  2. Servera med gravad fisk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Carina

2012-08-13

Alternativ till creme fraiche skulle kunna vara att man använder Philadelphia färskost i stället, är den för hård så rör ut den med lite mjölk eller grädde. det finn ju även andra färskostar som man kan använde.

Lena

2012-08-13

Hmm. 2 crème fraiche, ska väl stå 2 dl?

Iren Johansson

2012-08-06

Jag har svårt för syrad mjölk, finns något alternativ till recepteten.

Liknande recept

Fish tacos deluxe

(30)

Räksallad med japansk dressing

(79)

Färskostpaj med nässlor

(3)

Krämig wasabisill

(6)

Fårost- och crème fraiche-gratinerade auberginer

(0)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(5)

Bowl med sashimilax

(2)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)
14 st
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör i kuber
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 200 g riven västerbottensost
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Kantarellcrème:
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk rött portvin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • Till servering:
  • 6 skivor gravad lax eller röding

Västerbottenspaj med kantarellcréme

Betyg (1-5):
3.67 (24 betyg)

Kantareller och västerbottensot är en given succé.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Gör pajdegen

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen med fingertopparna eller i en matberedare. Tryck ut degen i en rund form, 25 centimeter i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225 grader.

Fyllning

  1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Sänk temperaturen till 200 grader. Grädda pajen cirka 30 minuter.

Kantarellcrème

  1. Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör och lök. Stek försiktigt några minuter under omrörning. Tillsätt portvin och stek ytterligare några minuter så att vinet kokar in. Salta och peppra. Låt svampen svalna och blanda med crème fraiche. Låt stå i kylskåp cirka 1 timme så att krämen får en tjockare konsistens.
  2. Servera med gravad fisk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Carina

2012-08-13

Alternativ till creme fraiche skulle kunna vara att man använder Philadelphia färskost i stället, är den för hård så rör ut den med lite mjölk eller grädde. det finn ju även andra färskostar som man kan använde.

Lena

2012-08-13

Hmm. 2 crème fraiche, ska väl stå 2 dl?

Iren Johansson

2012-08-06

Jag har svårt för syrad mjölk, finns något alternativ till recepteten.

Liknande recept

Fish tacos deluxe

(30)

Räksallad med japansk dressing

(79)

Färskostpaj med nässlor

(3)

Krämig wasabisill

(6)

Fårost- och crème fraiche-gratinerade auberginer

(0)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(5)

Bowl med sashimilax

(2)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies