Ugnsrostad kalkon med äpple, salvia och gröna tillbehör
  • Tid 4 tim
  • Ugn 175-200º

Ugnsrostad kalkon med äpple, salvia och gröna tillbehör

0 (0 betyg)

Ugnsrostad kalkon, en festlig allt-i-ett-rätt som innehåller massor av goda smaker och konsistenser.

  • Tillagningstid 4 tim
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 175-200º

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kalkon
  • 1.5 msk salt
  • 0.5 lantbröd, gårdagens
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 kruka färsk salvia, hackade blad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 75 g smör, hyvlat med osthyvel
  • vinbärsgelé, till servering
På plåten
  • 20 små potatisar
  • 250 g steklökar, skalade
  • 6 små äpplen i kvartar
Rostad sötpotatis och broccoli
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
Sås
  • äpple + sky från kalkonplåten
  • 2 dl torr äppelcider eller vitt vin
  • 3 dl grädde
  • ljus redning maizena
  • salt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti. Salta kalkonen ordentligt runt om. Lägg den på en djup ugnsplåt. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka. Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.

  2. 2

    Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne. Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen. Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.

  3. 3

    Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme. Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min. Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas). Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme. Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.

Rostad sötpotatis & broccoli:

  1. 1

    Höj ugnsvärmen till 200°. Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen ovanför kalkonen. Rosta till fin färg, 20–25 min. Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.

  2. 2

    Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna. Sås: Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast. Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin. Låt såsen koka ca 15 min. Häll i grädden. Koka ytterligare 5 min. Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om du behöver varmhålla kalkonen så håller den sig fint en bra stund om du lägger över folie.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar