Ugnsbakad julskinka

Betyg (1-5):
2.57 (136 betyg)

Klassisk julskinka med härlig senapsgriljering. Enkelt att göra och sköter sig själv i ugnen.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:175-200º
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 10 st
  • 4 kg hel eller styckad rimmad skinka, med eller utan ben
  • Griljering:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 3 msk senap
  • 2 msk ströbröd
  • Eller:
  • 1 äggula
  • 3 msk osötad senap
  • 1 msk sirap
  • 0.5 msk potatismjöl
  • 2 msk ströbröd
  • 11 g kryddnejlikor

Gör så här

  1. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del.
  2. Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°. Vid 75° är smaken den karaktäristiska för julskinka. Tillagningstiden varierar mellan 50 och 85 min per kilo.
  3. Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan svalnat något. Griljera eller glasera skinkan. Ta vara på den koncentrerade skyn i folien. Skyn kan spädas och användas till dopp.

Griljering

  1. Ta bort eventuellt nät och svål när skinkan svalnat något. Lägg den svålfria skinkan på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del. Rör ihop äggula och senap eller blanda äggula, senap, sirap och potatismjöl.
  2. Bred eller pensla blandningen över skinkan. Strö eller sikta över ströbrödet. Stick eventuellt in hela kryddnejlikor som garnering. Sätt in skinkan i ugnen i 200°. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 min. Ställ skinkan kallt så att den svalnar snabbt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonas

2015-12-21

Det jag saknar i receptet är att man kan spara spadet från skinkan till dopp i grytan. Ni som aldrig prövat detta så kan jag rekommendera det . God jul

Bengt Andersson

2015-01-03

Dåligt som fann skriv vilken sida som ska va upp alltid halvdant

Liknande recept

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(1)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Krämig wasabisill

(6)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(7)

Vegopizza på kikärtsbotten

(17)

Vegopiroger

(8)
10 st
  • Ingredienser 10 st
  • 4 kg hel eller styckad rimmad skinka, med eller utan ben
  • Griljering:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 3 msk senap
  • 2 msk ströbröd
  • Eller:
  • 1 äggula
  • 3 msk osötad senap
  • 1 msk sirap
  • 0.5 msk potatismjöl
  • 2 msk ströbröd
  • 11 g kryddnejlikor

Ugnsbakad julskinka

Betyg (1-5):
2.57 (136 betyg)

Klassisk julskinka med härlig senapsgriljering. Enkelt att göra och sköter sig själv i ugnen.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:175-200º
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del.
  2. Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°. Vid 75° är smaken den karaktäristiska för julskinka. Tillagningstiden varierar mellan 50 och 85 min per kilo.
  3. Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan svalnat något. Griljera eller glasera skinkan. Ta vara på den koncentrerade skyn i folien. Skyn kan spädas och användas till dopp.

Griljering

  1. Ta bort eventuellt nät och svål när skinkan svalnat något. Lägg den svålfria skinkan på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del. Rör ihop äggula och senap eller blanda äggula, senap, sirap och potatismjöl.
  2. Bred eller pensla blandningen över skinkan. Strö eller sikta över ströbrödet. Stick eventuellt in hela kryddnejlikor som garnering. Sätt in skinkan i ugnen i 200°. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 min. Ställ skinkan kallt så att den svalnar snabbt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonas

2015-12-21

Det jag saknar i receptet är att man kan spara spadet från skinkan till dopp i grytan. Ni som aldrig prövat detta så kan jag rekommendera det . God jul

Bengt Andersson

2015-01-03

Dåligt som fann skriv vilken sida som ska va upp alltid halvdant

Liknande recept

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(1)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Krämig wasabisill

(6)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(7)

Vegopizza på kikärtsbotten

(17)

Vegopiroger

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies