
Ugnsbakad julskinka
Klassisk julskinka med smakrik senapsgriljering. Enkel att laga då skinkan sköter sig själv i ugnen.
- 4 kg hel eller styckad rimmad skinka, med eller utan ben
- Griljering:
- 1 ägg, endast gulan
- 3 msk senap
- 2 msk ströbröd
- Eller:
- 1 äggula
- 3 msk osötad senap
- 1 msk sirap
- 0.5 msk potatismjöl
- 2 msk ströbröd
- 11 g kryddnejlikor
Gör så här
- Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del.
- Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°. Vid 75° är smaken den karaktäristiska för julskinka. Tillagningstiden varierar mellan 50 och 85 min per kilo.
- Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan svalnat något. Griljera eller glasera skinkan. Ta vara på den koncentrerade skyn i folien. Skyn kan spädas och användas till dopp.
Griljering
- Ta bort eventuellt nät och svål när skinkan svalnat något. Lägg den svålfria skinkan på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del. Rör ihop äggula och senap eller blanda äggula, senap, sirap och potatismjöl.
- Bred eller pensla blandningen över skinkan. Strö eller sikta över ströbrödet. Stick eventuellt in hela kryddnejlikor som garnering. Sätt in skinkan i ugnen i 200°. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 min. Ställ skinkan kallt så att den svalnar snabbt.
Tips

Spara spadet från julskinkan till dopp i grytan!
Liknande recept
Ugnsbakad julskinka
Klassisk julskinka med smakrik senapsgriljering. Enkel att laga då skinkan sköter sig själv i ugnen.
Gör så här
- Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del.
- Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°. Vid 75° är smaken den karaktäristiska för julskinka. Tillagningstiden varierar mellan 50 och 85 min per kilo.
- Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan svalnat något. Griljera eller glasera skinkan. Ta vara på den koncentrerade skyn i folien. Skyn kan spädas och användas till dopp.
Griljering
- Ta bort eventuellt nät och svål när skinkan svalnat något. Lägg den svålfria skinkan på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del. Rör ihop äggula och senap eller blanda äggula, senap, sirap och potatismjöl.
- Bred eller pensla blandningen över skinkan. Strö eller sikta över ströbrödet. Stick eventuellt in hela kryddnejlikor som garnering. Sätt in skinkan i ugnen i 200°. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 min. Ställ skinkan kallt så att den svalnar snabbt.
Tips

Spara spadet från julskinkan till dopp i grytan!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-12-21
Det jag saknar i receptet är att man kan spara spadet från skinkan till dopp i grytan. Ni som aldrig prövat detta så kan jag rekommendera det . God jul
2015-01-03
Dåligt som fann skriv vilken sida som ska va upp alltid halvdant
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jonas
2015-12-21
Det jag saknar i receptet är att man kan spara spadet från skinkan till dopp i grytan. Ni som aldrig prövat detta så kan jag rekommendera det . God jul
Bengt Andersson
2015-01-03
Dåligt som fann skriv vilken sida som ska va upp alltid halvdant