10 smarta grilltips

Med våra grilltips får du kycklingen ännu saftigare, den grillade fisken mer smakrik och lammet extra mört. Här hittar du smarta grilltips - allt för att göra det så enkelt som möjligt att grilla.

1. Tänd i tid

När hungern river kan det vara lockande att lägga på maten, men bäst resultat får du när grillkolen blivit grå med synlig glöd. Det tar 20-30 minuter från att du har tänt på. Låt gallret ligga på så att det blir riktigt varmt och duka upp lite goda snacks att mumsa på medan ni väntar! Här har vi samlat fler smarta tips och bra saker att tänka på när du ska tända grillen!

2. Ut ur kylen

Tunna köttbitar kan grillas kylskåpskalla, men tjocka köttbitar och grönsaker ska tas fram ur kylskåpet i god tid så att de hinner bli rumstempererade. Då minskar risken för att de fastnar i gallret. 

3. Marinera mera

Säger man marinad tänker de flesta på kött, men du kan lika gärna marinera ost, svamp eller grönsaker! Prova att lägga grönsaker i marinad efter att de grillats. Bästa sättet att marinera kött är i en plastpåse i kylen. Torka av med papper så att inte olja från marinaden droppar ner i glöden. Här finns recept på flera goda marinader. 

4. Roligare med rub

En rub är en torr kryddblandning som du klappar in i köttet. Klappa ordentligt, var generös med kryddorna och se till att täcka hela köttet med rubben. Du kan blanda i stort sett vilka örter och kryddor som helst. En mortel är det perfekta redskapet! 

5. Gläns med glaze

Glaze penslas på under grillningen eller mot slutet för att ge snygg yta och extra smak. Finns att köpa färdig, men den godaste blandar du själv. En rekordsnabb sås får du med lite glaze som rörs ner i matlagningsyoghurt eller créme fraiche.

6. Skär på snedden

Aubergine, zucchini och sötpotatis ligger lättare kvar på gallret om du skär dem på snedden. Ju tunnare skivor, desto kortare grilltid! Här hittar du härliga recept med grillade grönsaker och rotfrukter.

7. Minska på metallen

Istället för dubbla ark aluminiumfolie – lägg ett bakplåtspapper på ett enkelt ark folie och förslut. Återvinn folien i metallåtervinningen, det gör inget om den är oljig.  Grönsaker eller potatis i bitar grillas bäst i en grillkorg.

8. Skilj på spetten

Olika råvaror behöver olika lång tid för att bli klara. Gör därför separata spett med grönsaker, svamp, ost eller kyckling. Sedan kan alla plocka som de vill från de olika spetten! Här har vi samlat sommarens godaste grillspett.

9. Fina firren

Pensla fisken med olja och grilla direkt på gallret tills den fått fin grillyta. Har fisken skinn kan den grillas enbart på den sidan och sedan tillagas klart på indirekt glöd under lock. Skaldjur är lättast att grilla i halster.  Inspireras av härliga recept på grillad fisk och skaldjur här.

10. Ta tempen

Alla vill ha genomstekt kyckling, men visst är det trist när den blir för torr? Med en stektermometer har du full koll på innertemperaturen och resultatet blir alltid bättre än när du chansar! Grilltider och innertemperaturer hittar du här.