Thaiburgare med söt chilisås
  • Tid 110 min
  • Ugn 225º

Thaiburgare med söt chilisås

3.36 (14 betyg)

Roligt alternativ med härliga örter. Det hembakta brödet blir en fin bonus.

  • Tillagningstid 110 min
  • Ingredienser 22
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé
  • 3 hackade salladslökar
  • 3 tsk finhackat citrongräs
  • 0.5 dl hackad thaibasilika
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 msk majsena
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
Söt chilisås:
  • 1 dl yoghurt, 10 %
  • 0.5 dl söt chilisås
Hamburgerbröd:
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 0.5 msk salt
  • 1 dl kruskakli, eller vetekli
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 11 dl dinkelmjöl
Pensling:
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • 0.75 dl ljusa eller svarta sesamfrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär laxen i bitar och hacka den sedan så fint det går. Blanda alla ingredienser till burgarna och forma 6-8 stycken. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i smöret och låt det smälta. Stek burgarna på svag värme, 2-3 minuter på varje sida.

  2. 2

    Blanda yoghurt och söt chilisås.

Hamburgerbröd

  1. 1

    Rör ut jästen i en bunke med ljummet vatten, 37 grader. Tillsätt socker, salt, kli, smör och nästan allt mjöl, spara 1 deciliter till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter. Dela degen i 12 bitar och platta ut dem i runda kakor.

  2. 2

    Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Jäs dem cirka 30 minuter. Vispa sönder ägget med vattnet och pensla bröden. Strö över rikligt med sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Bröd som inte äts genast går utmärkt att frysa.

Servering

Servera burgare och sås med hamburgerbröd, sallad, tomat och gurka. Strimla pak soi eller kinakål och ha vid sidan om.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Hinner du inte baka bröd? Ja, då kan du alltid rosta en skiva gott bröd.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar