För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Tarte tatin

Betyg (1-5):
2 (18 betyg)

Klassisk fransk äppelkaka där frukten karameliseras i mustigt socker.

Tillagningstid: 1 timme 50 minuter
Ugnstemperatur:225º
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 skalat och urkärnat äpple
  • Smördeg:
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4.5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Börja göra smördegen. Rör smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägget och rör om. Rör ner mjöl och salt. Blanda till en slät deg. Knåda degen väl minst minuter så att den blir elastisk. Vira in den i plast och låt stå i kylen minst 2 timmar. Därefter tar man ut den och låter vila i rumsvärme cirka 1 timme innan den bakas ut.
  2. Smörj en ugnsform eller gjutjärnsstekpanna med ca hälften av smöret. Strö över nästan allt socker. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten och lägg dem tätt i formen. Strö över resten av sockret. Skär resten av smöret i småbitar och fördela över äpplena. Det spelar ingen roll om du väljer gröna eller röda äpplen.
  3. Ställ formen eller tekpannan på en medelvarm spisplatta och låt sockret sakta smälta till en knäckig smet. Står den för länge blir den för mörk, nästan bränd. Sätt därefter in den i ugnen och grädda cirka 5 minuter.
  4. Kavla ut smördegen till en rund platta, något större än formens diameter. Lägg degplattan som ett lock över formen/stekpannan och skär bort överflödig deg ca 1 cm utanför kanten. Sätt in i ugnen och grädda ytterligare 20 minuter tills degen börjar få färg.
  5. Vänd omedelbart upp kakan på ett fat så att äpplena kommer uppåt. Var försiktig så att du inte bränner dig på karamellen som nu är flytande och väldigt varm. Knepet är att du är snabb i vändningarna. Dröjer du för länge börjar sockret stelna och kakan fastnar i formen/stekpannan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisa

2016-09-18

Är det här receptet verkligen korrekt? 1,5 äpple verkar väldigt lite och smördegssatsen är väldigt stor. Betyder det att man ska ha ett jättetjockt smördegstäcke? Har testat receptet med 2,5 äpplen och halv sats smördeg. Det fungerade bra och blev jättegott.

Liknande recept

Pepparkakscheesecake

(54)

Blåbärscheesecake med citron

(49)

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

(0)

Små fikonpajer

(1)

Grillade persikor med raw kokos

(3)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Ananas med citron och vanilj

(7)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

(4)
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 skalat och urkärnat äpple
  • Smördeg:
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4.5 dl vetemjöl

Tarte tatin

Betyg (1-5):
2 (18 betyg)

Klassisk fransk äppelkaka där frukten karameliseras i mustigt socker.

Tillagningstid: 1 timme 50 minuter
Ugnstemperatur:225º
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Börja göra smördegen. Rör smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägget och rör om. Rör ner mjöl och salt. Blanda till en slät deg. Knåda degen väl minst minuter så att den blir elastisk. Vira in den i plast och låt stå i kylen minst 2 timmar. Därefter tar man ut den och låter vila i rumsvärme cirka 1 timme innan den bakas ut.
  2. Smörj en ugnsform eller gjutjärnsstekpanna med ca hälften av smöret. Strö över nästan allt socker. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten och lägg dem tätt i formen. Strö över resten av sockret. Skär resten av smöret i småbitar och fördela över äpplena. Det spelar ingen roll om du väljer gröna eller röda äpplen.
  3. Ställ formen eller tekpannan på en medelvarm spisplatta och låt sockret sakta smälta till en knäckig smet. Står den för länge blir den för mörk, nästan bränd. Sätt därefter in den i ugnen och grädda cirka 5 minuter.
  4. Kavla ut smördegen till en rund platta, något större än formens diameter. Lägg degplattan som ett lock över formen/stekpannan och skär bort överflödig deg ca 1 cm utanför kanten. Sätt in i ugnen och grädda ytterligare 20 minuter tills degen börjar få färg.
  5. Vänd omedelbart upp kakan på ett fat så att äpplena kommer uppåt. Var försiktig så att du inte bränner dig på karamellen som nu är flytande och väldigt varm. Knepet är att du är snabb i vändningarna. Dröjer du för länge börjar sockret stelna och kakan fastnar i formen/stekpannan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisa

2016-09-18

Är det här receptet verkligen korrekt? 1,5 äpple verkar väldigt lite och smördegssatsen är väldigt stor. Betyder det att man ska ha ett jättetjockt smördegstäcke? Har testat receptet med 2,5 äpplen och halv sats smördeg. Det fungerade bra och blev jättegott.

Liknande recept

Pepparkakscheesecake

(54)

Blåbärscheesecake med citron

(49)

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

(0)

Små fikonpajer

(1)

Grillade persikor med raw kokos

(3)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Ananas med citron och vanilj

(7)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

(4)