Svartbönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök
Svartbönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök
  • Tid 1 tim + 1 tim i kylen
  • Ugn 180º

Svartbönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

4.33 (6 betyg)

Recept från boken: Gröna burgare av Martin Nordin

  • Tillagningstid 1 tim + 1 tim i kylen
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 180º

Ingredienser

6 portioner
  • 120 g gruyèreost
  • 6 hamburgerbröd
  • 1 gemsallad
Svartbönburgare
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk barbequesås
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 760 g svarta bönor avsköljda, på burk (bruttovikt)
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl kokt svart ris
  • 1 dl ströbröd
  • 0.5 dl hackad färsk koriander
  • 1 tsk salt
  • rapsolja eller jordnötsolja att steka i
Karamelliserad lök
  • 2 gul lök, strimlade
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Bryn löken ordentligt i olja. Tillsätt BBQ sås, chilipulver och paprikapulver. Rör om och ta av från värmen. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg dem i en bunke. Mosa dem med en potatiskross eller ballongvisp till en grov röra.

  2. 2

    Tillsätt lökröran och resten av ingredienserna till burgarna och rör om ordentligt. Forma till sex burgare. Lägg dem på ett fat och låt stå i kylen minst 1 timme, men gärna längre så håller de ihop bättre vid stekning.

Karamelliserad lök:

  1. 1

    Stek löken i smörpå medelvärme ca 30 min. Rör om då och då och tillsätt vinägern efter halva tiden. Sätt ugnen på 180°.

  2. 2

    Hetta upp en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i olja till fin, krispig yta på båda sidorna. Lägg dem i en ugnsform och lägg en tjock ostskiva på varje burgare.

  3. 3

    Tillaga ytterligare 5–10 min mitt i ugnen, tills osten smält. Fyll bröden med burgaren, sallad och lök. Servera gärna med mer BBQ-sås.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Mia och Johan

    Kan nämna att ca 1/4 dl okokt ris blir lagom, brukar skippa koriandern men de blir väldigt goda, löken bidrar mycket