För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Svarta bönbullar med mandel och koriander

Betyg (1-5):
4.45 (22 betyg)

Goda bönbullar med smak av vitlök och koriander.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tomatsås:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 torkade eller färska piri piri alt 1 röd chili
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 strimlad gul lök
  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Bönbullar:
  • 800 g sköljda svarta bönor, 2 burkar
  • 1 finhackad röd paprika
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • olja till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • 1 påse salladsmix

Gör så här

  1. Stek vitlök och chili i olivolja ca 5 min tills oljan tagit smak och färg. Plocka upp chilifrukterna och den ena vitlöksklyftan. Stek gul lök i samma olja ca 5 min, tills den mjuknat. Tillsätt tomater, socker, salt och peppar. Koka på svag värme under lock ca 15 min. Mixa ev såsen med en stavmixer.

Bönbullar

  1. Mosa bönorna med en ballongvisp i en bunke. Tillsätt paprika, lök, vitlök, koriander, kajennpeppar och salt.
  2. Rör ihop ägg och mandelmjöl i en annan skål och vänd ner det i bönblandningen. Blanda ordentligt och forma ca 20 stora bullar.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bullarna på medelvärme 7–8 min. Var försiktig med värmen, de bränns lätt. Höj ev värmen mot slutet för att ge bullarna extra färg.

Till servering

  1. Servera bönbullarna med tomatsåsen och sallad.

Tips

Bönblandningen går att förbereda och förvara i kylskåpet. Med en burk färdig tomatsås är middagen klar på nolltid.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lizmari

2016-09-28

Gott! Vi hoppar alltid över koriander, men det behövdes ingen ersättningskrydda. Jag hade även i rostad paprika (färdig på burk). Ägg behövs inte, så blir rätten vegansk. Det gick bra att blanda allt i matberedare, och klicka ner smeten i stekpannan.

Maria

2016-01-19

Jättegott! Familjen äter inte vegetariskt så ofta, men detta blev en succé :) 5-åringen var dock tveksam.

Ragnhild

2014-02-09

Svarta bönar gick inte att få tag på men blandade bönor smakade bra. Använde stavmixer till bönor,lök,paprika (förhackat) tillsammans med äggen.blev det en fin smet Hasselnötsmjöl istället för mandel,fungerade bra. Jag valde också basilika. Mycket gott och snabblagat, både bullar och tomatsås!

Anja

2014-02-03

Jättegoda! Vi hade ingen koriander hemma så vi bytte till basilika och det funkade utmärkt. Kommer nog att göra mer sås nästa gång, för den var fantastiskt god, så vi hade velat ha mer av den. En favoriträtt som vi kommer att göra ofta framöver.

Marie

2013-12-28

Mycket lättlagade och goda. Vi gjorde enbart bönbullarna och hade potatismos till. sannolikt passar även kokt potatis eller coucous och en kall vitlökssås till lika bra. Vi bytte korainder mot persilja och tänker nästa gång skippa cayennepeppar och kanske prova lite chili eller chilipeppar i istället.

Liknande recept

Risbladsrullar med kyckling och cashewnötter

(20)

Pizza med Karljohansvamp och valnötter

(29)

Limemarinerad fläskfilé

(6)

Lax med knaprigt nöttäcke

(17)

Nyfikenbollar

(14)

Laxsallad med lime och jordnötter

(18)

Jordnötsplättar

(3)

Lotta Lundgren - Ljummen linssallad med mandelpesto

(37)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • Tomatsås:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 torkade eller färska piri piri alt 1 röd chili
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 strimlad gul lök
  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Bönbullar:
  • 800 g sköljda svarta bönor, 2 burkar
  • 1 finhackad röd paprika
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • olja till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • 1 påse salladsmix

Svarta bönbullar med mandel och koriander

Betyg (1-5):
4.45 (22 betyg)

Goda bönbullar med smak av vitlök och koriander.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Stek vitlök och chili i olivolja ca 5 min tills oljan tagit smak och färg. Plocka upp chilifrukterna och den ena vitlöksklyftan. Stek gul lök i samma olja ca 5 min, tills den mjuknat. Tillsätt tomater, socker, salt och peppar. Koka på svag värme under lock ca 15 min. Mixa ev såsen med en stavmixer.

Bönbullar

  1. Mosa bönorna med en ballongvisp i en bunke. Tillsätt paprika, lök, vitlök, koriander, kajennpeppar och salt.
  2. Rör ihop ägg och mandelmjöl i en annan skål och vänd ner det i bönblandningen. Blanda ordentligt och forma ca 20 stora bullar.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bullarna på medelvärme 7–8 min. Var försiktig med värmen, de bränns lätt. Höj ev värmen mot slutet för att ge bullarna extra färg.

Till servering

  1. Servera bönbullarna med tomatsåsen och sallad.

Tips

Bönblandningen går att förbereda och förvara i kylskåpet. Med en burk färdig tomatsås är middagen klar på nolltid.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lizmari

2016-09-28

Gott! Vi hoppar alltid över koriander, men det behövdes ingen ersättningskrydda. Jag hade även i rostad paprika (färdig på burk). Ägg behövs inte, så blir rätten vegansk. Det gick bra att blanda allt i matberedare, och klicka ner smeten i stekpannan.

Maria

2016-01-19

Jättegott! Familjen äter inte vegetariskt så ofta, men detta blev en succé :) 5-åringen var dock tveksam.

Ragnhild

2014-02-09

Svarta bönar gick inte att få tag på men blandade bönor smakade bra. Använde stavmixer till bönor,lök,paprika (förhackat) tillsammans med äggen.blev det en fin smet Hasselnötsmjöl istället för mandel,fungerade bra. Jag valde också basilika. Mycket gott och snabblagat, både bullar och tomatsås!

Anja

2014-02-03

Jättegoda! Vi hade ingen koriander hemma så vi bytte till basilika och det funkade utmärkt. Kommer nog att göra mer sås nästa gång, för den var fantastiskt god, så vi hade velat ha mer av den. En favoriträtt som vi kommer att göra ofta framöver.

Marie

2013-12-28

Mycket lättlagade och goda. Vi gjorde enbart bönbullarna och hade potatismos till. sannolikt passar även kokt potatis eller coucous och en kall vitlökssås till lika bra. Vi bytte korainder mot persilja och tänker nästa gång skippa cayennepeppar och kanske prova lite chili eller chilipeppar i istället.

Liknande recept

Risbladsrullar med kyckling och cashewnötter

(20)

Pizza med Karljohansvamp och valnötter

(29)

Limemarinerad fläskfilé

(6)

Lax med knaprigt nöttäcke

(17)

Nyfikenbollar

(14)

Laxsallad med lime och jordnötter

(18)

Jordnötsplättar

(3)

Lotta Lundgren - Ljummen linssallad med mandelpesto

(37)