Stekt kalkon
  • Ugn 175º

Stekt kalkon

3.29 (14 betyg)

  • Ingredienser 27
  • Ugnstemperatur 175º

Tillagningstid: 2 - 4 timme

Ingredienser

6 portioner
  • 2.5 kg kalkon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 1 citron, i klyftor
  • 2 tsk rosmarin, salvia, oregano eller timjan
  • margarin eller smör
Sås:
  • 6 dl sky + buljong
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • soja, sherry eller madeira
Örtkryddad brödfyllning:
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 formbröd, ej dagsfärskt (5-6 dl smulat bröd)
  • kalkonlever
  • 75 g bacon
  • 1 gul lök
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 tsk rosmarin, salvia eller timjan
  • salt
  • vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 ägg
Kastanj- och äppelfyllning:
  • 200 g kastanjer, färska eller på burk
  • 2 äpplen, syrliga
  • 1 gul lök
  • salt
  • vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 ägg
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tina och skölj kalkonen. Tag vara på ev krås. Lossa skinnet längst ner på lårbenen och drag bort de vita senorna, en i taget, med plattång. Förbered ev fyllning till kalkonen, se förslag. Koka buljong på hals, muskelmage och hjärta och använd buljongen till sås. Sätt på ugnen. Krydda kalkonen in och utvändigt med salt och peppar. Lägg i en citronklyfta, örtkryddor, gärna färska kvistar, eller en fyllning.

  2. 2

    Sy eller fäst ihop fylld kalkon vid gump och hals och bind upp den så att benen kommer intill kroppen. Pensla den runtom med smält fett. Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd ev fågeln med tex hopknycklad aluminiumfolie. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek ca 30 min. Vänd kalkonen och stek andra sidan ca 30 min. Vänd den till sist med bröstet upp och stek den färdig.

  3. 3

    Kalkonen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk. Tag ut kalkonen och gör såsen. Späd i långpannan med buljong eller vatten. Sila skyn.

  4. 4

    Sås: Mät upp sky och buljong, koka upp. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Häll den i skyn under omrörning och koka 3-5 min. Späd med grädde och smaka av såsen, ev med soja och lite vin. Tag ur ev fyllning, servera den till köttet. Skär upp fågeln.

  5. 5

    Till: kokt potatis, klyft- eller Hasselbackspotatis, kokta grönsaker, t ex brysselkål, bönor eller ärter, vinbärs- eller tranbärsgelé.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar