Saras smarriga semla
  • Tid 40 min + jästid
  • Ugn 225º

Saras smarriga semla

3.8 (5 betyg)

God semla med mycket kardemummasmak.

  • Tillagningstid 40 min + jästid
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

15 stycken
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
Fyllning
  • 400 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 msk mortlade kardemummakärnor
Till servering
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker
  • varm mjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av den ljumna mjölken (37°). Tillsätt resten av mjölken, socker,kardemumma och salt. Klicka ner smöret.

  2. 2

    Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank, smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 10 min. Degen ska vara relativt lös. Täck med plast eller bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

  3. 3

    Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär upp i ca 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min.

  4. 4

    Vispa upp ägget lätt med 1 tsk vatten och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

  5. 5

    Riv mandelmassan fint och rör ut med mjölk och kardemumma. Skär locket av semmelbullarna och bred på mandelmassan. Klicka på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera gärna semlan med varm mjölk.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Christina

    Tråkigt att ingrediensen smör saknades i receptet i mersmak. Har lagt ner både tid o pengar på ngt som måste slängas. 😡