
Saffransscones och fikonmarmelad
Betyg (1-5):
Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.
Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 5 dl vetemjöl (300 g)
- 0.5 dl strösocker
- 4 tsk bakpulver
- 0.5 g saffran
- 1.25 dl mjölk
- 0.75 dl gräddfil
- 50 g rumstempererat smör
- 50 g torkade tranbär
- 50 g pekannötter, grovhackade
- 2 krm salt
- Fikonmarmelad:
- 8 färska fikon
- 0.5 dl portvin
- 2 stjärnanis
- 1 lagerblad
- 2 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
- Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
- Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
- Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.
Fikonmarmelad:
- Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.
Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.
Saffransscones och fikonmarmelad
Betyg (1-5):
Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.
Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
- Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
- Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
- Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.
Fikonmarmelad:
- Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.
Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-07-21
Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Karolina
2016-07-21
Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.