Saffransscones och fikonmarmelad
  • Tid 40 min
  • Ugn 190º

Saffransscones och fikonmarmelad

4 (3 betyg)

Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 190º

Ingredienser

10 stycken
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 0.5 g saffran
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.75 dl gräddfil
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
Fikonmarmelad:
  • 8 färska fikon
  • 0.5 dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl strösocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.

  2. 2

    Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.

  3. 3

    Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.

  4. 4

    Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

  1. 1

    Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karolina

    Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.