Saffransris
  • Tid 50 min

Saffransris

3.48 (23 betyg)

Festa till måltiden med gyllengult ris.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 10

Ingredienser

4 portioner
  • 5 dl basmatiris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 skalade potatisar i 0,5 cm skivor
  • 3 msk smör
  • 4 msk berberisbär (zereshk)
  • 1 msk socker
  • 0.5 g saffran (0,5 g = 1 påse )
  • 50 g hackad pistagenöt eller sötmandel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj och blöttlägg riset i minst 30 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.

  2. 2

    Låt riset rinna av och häll det i det kokande vattnet. Tillsätt saltet. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 minuter, riset ska fortfarande ha en hård kärna.

  3. 3

    Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.

  4. 4

    Hetta upp oljan i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över det mesta av smöret. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans koka på mycket svag värme cirka 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden. Stek berberisbären och sockret i resten av smöret.

  5. 5

    Rör ut saffran med 2 matskedar hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda 1 deciliter av det kokta riset med saffranet. Tillsätt berberisen, häll blandningen över resten av riset och blanda försiktigt om. Strö över nötter.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar