Saffranskransar med mandelfyllning

Betyg (1-5):
2.8 (20 betyg)

En riktigt maffig saffranskrans med extra allt. Istället för att använda mandelmassa så rörs mandelmjöl med socker, smör och grädde. Vill du ha extra mandelsmak, riv ner en bittermandel i fyllningen.

Tillagningstid: 1 tim + 1 tim att jäsa
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • 4 dl mandelmjöl
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 1 bittermandel, finriven
  • Topping:
  • 1 ägg, uppvispat, till pensling
  • 0.5 dl pärlsocker
  • 0.5 dl mandelspån

Gör så här

  1. Värm mjölk, socker och saffran till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet till en slät deg. Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller ca 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Vispa ihop fyllningen med elvisp till en jämn smet. Ta upp degen på bakbordet och dela i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllning. Skär rektangeln i tre bitar på längden och vik eller rulla ihop varje bit till långa remsor. Fläta ihop remsorna och forma till kransar på plåtar med bakplåtspapper. Fäst ihop degändarna med varandra och ställ ev en tom konservburk i mitten så hålet inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  3. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Tips

Du kan förstås lika gärna göra kransarna med färdigköpt mandelmassa, istället för egen, som i receptet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-21

Hej Jeanette! Det ska vara 150 g smör till fyllningen, och 150 g till degen. Om du köper färdig mandelmassa så ska 200 g räcka. Ett tips är att blanda mandelmassan med grädde så blir den lättare och lösare att bre på. Lycka till med bakandet!

Coop

2019-11-21

Hej Monica, testa att spara sidan som pdf och sedan skriva ut! Lycka til med bakandet!

Monica

2019-11-20

Hela "Gör så här" kommer inte med i utskriften. Andra sidan är tom! Jag har försökt två ggr. Tänkte baka denna på lördag. Låter så gott!

Coop

2019-11-20

Hej Maria, det ska vara 150 g smör till fyllningen, och 150 g till degen! Lycka till i köket!

Aina

2019-11-19

Det saknas uppgift om mängd av socker, smör och ägg i receptet.

Lena K

2019-11-18

Hur mycket socker i degen?

Maria

2019-11-18

150g smör i degen och 150g till fyllningen

Jeanette

2019-11-18

Hur mycket smör? Och om man köper mandelmassa, hur mycket? Ser väldigt god ut :)

Carin

2019-11-18

Ser och verkar jättegod, MEN hur mycket smör skall det vara i själva degen???

Barbro

2019-11-18

Smör i degen??? Hur mycket?

Liknande recept

Arrakspraliner

(9)

Biskvier med karamelliserad mjölk och flingsalt

(21)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • 4 dl mandelmjöl
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 1 bittermandel, finriven
  • Topping:
  • 1 ägg, uppvispat, till pensling
  • 0.5 dl pärlsocker
  • 0.5 dl mandelspån

Saffranskransar med mandelfyllning

Betyg (1-5):
2.8 (20 betyg)

En riktigt maffig saffranskrans med extra allt. Istället för att använda mandelmassa så rörs mandelmjöl med socker, smör och grädde. Vill du ha extra mandelsmak, riv ner en bittermandel i fyllningen.

Tillagningstid: 1 tim + 1 tim att jäsa
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölk, socker och saffran till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet till en slät deg. Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller ca 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Vispa ihop fyllningen med elvisp till en jämn smet. Ta upp degen på bakbordet och dela i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllning. Skär rektangeln i tre bitar på längden och vik eller rulla ihop varje bit till långa remsor. Fläta ihop remsorna och forma till kransar på plåtar med bakplåtspapper. Fäst ihop degändarna med varandra och ställ ev en tom konservburk i mitten så hålet inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  3. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Tips

Du kan förstås lika gärna göra kransarna med färdigköpt mandelmassa, istället för egen, som i receptet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-21

Hej Jeanette! Det ska vara 150 g smör till fyllningen, och 150 g till degen. Om du köper färdig mandelmassa så ska 200 g räcka. Ett tips är att blanda mandelmassan med grädde så blir den lättare och lösare att bre på. Lycka till med bakandet!

Coop

2019-11-21

Hej Monica, testa att spara sidan som pdf och sedan skriva ut! Lycka til med bakandet!

Monica

2019-11-20

Hela "Gör så här" kommer inte med i utskriften. Andra sidan är tom! Jag har försökt två ggr. Tänkte baka denna på lördag. Låter så gott!

Coop

2019-11-20

Hej Maria, det ska vara 150 g smör till fyllningen, och 150 g till degen! Lycka till i köket!

Aina

2019-11-19

Det saknas uppgift om mängd av socker, smör och ägg i receptet.

Lena K

2019-11-18

Hur mycket socker i degen?

Maria

2019-11-18

150g smör i degen och 150g till fyllningen

Jeanette

2019-11-18

Hur mycket smör? Och om man köper mandelmassa, hur mycket? Ser väldigt god ut :)

Carin

2019-11-18

Ser och verkar jättegod, MEN hur mycket smör skall det vara i själva degen???

Barbro

2019-11-18

Smör i degen??? Hur mycket?

Liknande recept

Arrakspraliner

(9)

Biskvier med karamelliserad mjölk och flingsalt

(21)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies