Prästostpaj med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.6 (5 betyg)

Pajen blir extra god när den serveras med ansjoviskrämen.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225-200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • 150 g riven prästost
  • 0.5 tsk salt
  • Ansjoviskräm:
  • 125 g ansjovisfiléer, 1 burk
  • 10 cm fint strimlad purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • dillvippor
  • 1 krm salt
  • Till servering:
  • 1 knippe ansad grön sparris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen 10 min. Nagga degen med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
  2. Sänk ugnsvärmen till 200°. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 min tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, crème fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3–4 min. Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
  3. Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.

Tips

Vego - Byt ut ansjovisen mot 125 g strimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mattias

2017-05-01

Jättegod paj! Jag har slutat ha salt i äggstanningen, då blir den lagom salt tycker vi (och barnen).

Isabella A Johanson

2013-07-14

Den här pajen är en höjdare! Jag bytte dock ut vetemjölet till dinkelmjöl i stället, supergott!

Liknande recept

Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Åstol royal med amerikansk äppelsill

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Äggcocotte med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sillsallad med ägg

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Gubbröra i snapsglas

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Mannerströms gubbröra

Betyg
Betyg
(189)
Spara recept

Ägg- och sillbakelse

Betyg
Betyg
(43)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • 150 g riven prästost
  • 0.5 tsk salt
  • Ansjoviskräm:
  • 125 g ansjovisfiléer, 1 burk
  • 10 cm fint strimlad purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • dillvippor
  • 1 krm salt
  • Till servering:
  • 1 knippe ansad grön sparris

Prästostpaj med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.6 (5 betyg)

Pajen blir extra god när den serveras med ansjoviskrämen.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225-200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen 10 min. Nagga degen med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
  2. Sänk ugnsvärmen till 200°. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 min tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, crème fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3–4 min. Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
  3. Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.

Tips

Vego - Byt ut ansjovisen mot 125 g strimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mattias

2017-05-01

Jättegod paj! Jag har slutat ha salt i äggstanningen, då blir den lagom salt tycker vi (och barnen).

Isabella A Johanson

2013-07-14

Den här pajen är en höjdare! Jag bytte dock ut vetemjölet till dinkelmjöl i stället, supergott!

Liknande recept

Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Åstol royal med amerikansk äppelsill

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Äggcocotte med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sillsallad med ägg

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Gubbröra i snapsglas

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Mannerströms gubbröra

Betyg
Betyg
(189)
Spara recept

Ägg- och sillbakelse

Betyg
Betyg
(43)