Pinxtos – baskiska snittar med tre smaker
  • Tid 20 min + ev tid för marinering över natten

Pinxtos – baskiska snittar med tre smaker

2.4 (15 betyg)

Goda små snittar i tre olika smaker sardeller, salami och manchegoost. Passar perfekt till en kall öl.

  • Tillagningstid 20 min + ev tid för marinering över natten
  • Ingredienser 17

Ingredienser

30 stycken
Marinerade sardeller:
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 hackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 10 sardellfiléer
Spansk salami med grillad paprika:
  • 200 g grillad avrunnen paprika i bitar
  • 200 g salchichón eller annan salami i skivor
Päron och manchegoost:
  • 2 päron, i tunna skivor
  • 150 g skivad manchegoost
  • 50 g hackade valnötter
30 cocktailpinnar eller tandpetare:
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
Ljust matbröd, 3 baugetter:
  • 25 g nymalen jäst
  • 5 dl ljummet vatten (ca 37º)
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl (ca 750 g)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rosta eventuellt brödskivorna i en het stekpanna i 1-2 minuter.

  2. 2

    Blanda olivolja, persilja och vitlök. Lägg i sardellfiléerna och låt marinera minst 10 minuter, helst över natten.

  3. 3

    Fördela sardeller på tio av baguetteskivorna. Lägg paprika och salami på tio. Lägg en skiva päron, en skiva ost och lite valnötshack på de återstående tio skivorna och fäst ihop med tandpetare.

  4. 4

    Lägg upp allihop på ett stort fat och ringla över olivolja, flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.

  5. 5

    Ljust matbröd
    Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
    Dela degen i tre delar. Forma varje del till en skruvad baguette, lika lång som plåten, och låt jäsa på bakplåtspapper cirka 30 minuter.
    Grädda i 250 grader varm ugn cirka 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter.
    Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Använd vilket bröd som helst!
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • anna.arvidsson@fastighetsbyrån.se

    Mums