Pigg sommartårta
  • Tid 2 tim
  • Ugn 175-100º

Pigg sommartårta

2.95 (39 betyg)

Det här är en frisk sommartårta med jordgubbar och grädde som passar utmärkt när något ska firas.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 175-100º

Ingredienser

12 bitar
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk ströbröd
Marängbotten:
  • 3 ägg, endast vitan
  • 1 krm vinäger
  • 2 dl strösocker
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 lime, finrivet skal
  • 1 dl hackad basilika
  • 0.5 liter hackade jordgubbar
Topping:
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 liter jordgubbar
  • basilikablad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver en annan bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten.

  2. 2

    Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 15–20 min. Stjälp upp bottnen. Låt svalna.

Marängbotten

  1. 1

    Vispa äggvitor, vinäger och hälften av sockret till ett vitt fast skum i en torr bunke. Vispa ytterligare en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget. Vispa tills du´kan vända bunken upp och ner.

  2. 2

    Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter, fördela marängen efter mallen och grädda i 100° ca 1,5 tim. Låt kallna.

Fyllning

  1. 1

    Vispa grädde. Blanda ner limeskal, basilika och jordgubbar. Lägg marängbotten på ett fat och täck med jordgubbsgrädden. Lägg på tårtbottnen och toppa med vispad grädde, skivade jordgubbar och basilikablad. Finalist i tårttävlingen Tårta vs Tårta Amanda Kronberg, Stockholm

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar