Pannkakor eller plättar
  • Tid 30 min

Pannkakor eller plättar

3.56 (25 betyg)

Favoriten som går hem hos alla. Gott efter soppan, som huvudrätt eller som picknickmat.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 5

Ingredienser

10 stycken
  • 2.5 dl vetemjöl eller
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 msk smör eller margarin
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa allt till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

  2. 2

    Rör ner smör i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen. Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen. Vicka på pannan så att smeten flyter ut över hela ytan. Beräkna ca 0,75 dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt.

  3. 3

    När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun.

  4. 4

    Rör om smeten då och då under gräddningen så att mjölet inte sjunker till botten. Lägg pannkakorna vikta eller hoprullade på ett fat, plättarna laggvis i högar. Håll fatet varmt, t.ex. genom att ställa det ovanpå en kastrull med hett vatten.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Du kan byta ut en del av vetemjölet till grahamsmjöl. 1 dl grahamsmjöl för 1,5 dl vetemjöl. Tål inte allt? Utan mjölk: Byt ut mjölken mot havredryck och använd mjölkfritt margarin. Laktoslåg: Byt ut mjölken mot låglaktosmjölk. Utan gluten: Byt ut mjölet
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar