Nordfransk äppelkaka
  • Tid 30 min
  • Ugn 225º

Nordfransk äppelkaka

1 (1 betyg)

Fantastisk äppelpaj som smakar som alldra bäst ljummen med en klick smältande glass eller fluffig grädde.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

5 portioner
Deg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 0.5 krm salt
  • 0.5 citron, rivet skal
  • 75 g smör
  • 1 ägg, endast gulan
Fyllning:
  • 1 kg syrliga äpplen
  • 0.25 citron, pressad saft
  • 1 ägg, endast vitan
  • 1 msk brunt farinsocker eller råströsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med degen. Blanda samman alla ingredienser, fettet skuret i mindre bitar, i matberedare eller för hand. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga i kylskåp en stund, gärna några timmar.

  2. 2

    Skölj äpplena och dela dem i 4-6 klyftor. Kärna ur klyftorna. Droppa citron över så de inte mörknar. Sätt på ugnen. Kavla ut degen så den räcker att täcka botten och kanter och hänga en bit utanför på en pajform. Pensla uppvispad äggvita över bottnen. Lägg i äppelklyftorna med en skuren sida ner och strö över socker. Vik över degen som hänger över kanten.

  3. 3

    Grädda i mitten av ugnen i 225° tills äpplena mjuknat och fått lite färg, ca 20 minuter.

Servering

Servera kakan ljum, gärna med kall lättvispad grädde.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar