Moussaka med linser och fetaost
  • Tid 80 min
  • Ugn 200º
  • Svårighetsgrad Medel

Moussaka med linser och fetaost

4.05 (75 betyg)

Moussaka med smak av tomat, vitlök och chili.

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 200º
  • Svårighetsgrad Medel

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g aubergine, 2 stycken
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 300 g bakpotatis
Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad piri piri eller röd chili
  • 400 g krossade tomater, en burk
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl torra röda linser
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka hackad oregano
Béchamelsås:
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smulad fetaost
  • 0.25 tsk finriven muskotnöt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.

  2. 2

    Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och piri-piri 3–5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom oreganon. Låt koka cirka 10 minuter och vänd ner oreganon.

  3. 3

    Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.

  4. 4

    Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Tillsätt fetaost och muskot.

  5. 5

    Skiva potatisen så tunt det går, använd eventuellt en matberedare. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter.
    Grädda i ugnen cirka 50 minuter.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
I stället för béchamelsås; köp färdig ostsås och blanda ner smulad fetaost
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

11 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Rebecca

    Detta har blivit "min" paradrätt. Så himla god!!!!! Jag slänger alltid ner lite andra goda saker i tomatsåsen och brukar byta ut den färska piri pirin mot sambal oelek eller fryst hackad chili för enkelhetens skull.

  • Anna

    Jäättteeegooood!

  • Irene

    Älskar den här! Favorit vegetariska rätten. Brukar lägga till svartpeppar och paprika i tomatsåsen.

  • Alexandra

    Helt underbart god! Jag som älskar fetaost la i lite extra smulad fetaost mellan lagren. Till och med min man som inte är överförtjust i vegetariskt eller linser älskade denna rätt"

Visa fler