Mini-Jansson med gravad lax och rosépeppar
  • Tid 30 min
  • Ugn 225º

Mini-Jansson med gravad lax och rosépeppar

4.11 (9 betyg)

En fantastiskt god Jansson, utan ansjovis, att variera den vanliga med.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 6 fasta potatisar (ca 600 g)
  • 1 strimlad gul lök
  • 2 msk smör + smör till formarna
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk rosépeppar
  • 150 g gravad lax i skivor
  • 1.5 msk ströbröd
Garnering:
  • rosépeppar
  • Strimlad bladpersilja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°, ev med grilleffekt. Skala potatisen och skär i strimlor. Värm en stor stekpanna och stek löken mjuk i smör.

  2. 2

    Lägg i potatisen och stek på medelvärme under omrörning, ca 8 min.

  3. 3

    Tillsätt grädde och låt sjuda tills potatisen är mjuk, rör då och då. Krydda med socker, salt och rosépeppar.

  4. 4

    Fördela laxen varvad med potatisen i smorda portionsformar som tål ugnsvärme. Strö över ströbröd och gratinera i mitten av ugnen till fin färg, ca 5 min.

  5. 5

    Garnera med rosépeppar och persilja.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karin

    God! Istället för Jansson på julbordet.

  • Kerstin

    Lätt att göra,och jättegott jag serverade en grönsallad till rätten.