Marinmarinerad lax
Marinmarinerad lax
  • Tid 40 min + 1 dygn att marinera

Marinmarinerad lax

3 (6 betyg)

Marinerad lax med smak av Japan.

  • Tillagningstid 40 min + 1 dygn att marinera
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. 1

    Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.

  2. 2

    Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.

  3. 3

    Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. 1

    Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar