Marinmarinerad lax

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Marinerad lax med smak av Japan.

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
  3. Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Sliders med halloumi och BBQ-sås - Coop

(4)

Mangobiffsallad med nudlar - Coop

(13)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås - Coop

(2)

Rödbetskorgar med ostkräm - Coop

(0)

Nötknyten - Coop

(0)

Fish tacos deluxe - Coop

(30)

Räksallad med japansk dressing - Coop

(79)
15 st
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Marinmarinerad lax

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Marinerad lax med smak av Japan.

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
  3. Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Sliders med halloumi och BBQ-sås - Coop

(4)

Mangobiffsallad med nudlar - Coop

(13)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås - Coop

(2)

Rödbetskorgar med ostkräm - Coop

(0)

Nötknyten - Coop

(0)

Fish tacos deluxe - Coop

(30)

Räksallad med japansk dressing - Coop

(79)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies