Mannerströms moussaka
  • Tid 40 min + ca 30 min ugn
  • Ugn 175º

Mannerströms moussaka

3.31 (32 betyg)

Den som väntar på något gott … Moussakan tar lite tid att laga. Men det är den värd.

  • Tillagningstid 40 min + ca 30 min ugn
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 auberginer
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 8 kokta potatisar (ca 500 g)
Köttfärssås:
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och peppar
Ostsås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
  • salt och peppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Köttfärssås:

  1. 1

    Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.

  2. 2

    Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

Servering

Servera med en härlig tomatsallad och kalamataoliver.
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jenny

    Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...

  • Joakim

    Bästa moussakan vi käkat. Var generös med kryddorna. Mums!