Mannerströms moussaka
  • Tid 40 min + ca 30 min ugn
  • Ugn 175º

Mannerströms moussaka

3.47 (49 betyg)

Den som väntar på något gott … Moussakan tar lite tid att laga. Men det är den värd.

  • Tillagningstid 40 min + ca 30 min ugn
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 auberginer
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 8 kokta potatisar (ca 500 g)
Köttfärssås:
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och peppar
Ostsås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
  • salt och peppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Köttfärssås:

  1. 1

    Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.

  2. 2

    Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

Servering

Servera med en härlig tomatsallad och kalamataoliver.
Sätt ett betyg

5 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Stefan

    Jag gjorde en vegetarisk variation som blev riktig bra, med veganfärs, vegansk margarin och Oatly i kaffe i såsen. Om man dessutom ersätter osten blir det då vegansk. Super gott och klimatsmart!

  • Emil

    Oj så gott! Tog 3 tsk av samtliga kryddor (utom chiliflaksen) och kunde ändå nästan varit mer kryddor. Ös på med oregano och timjan är mitt tips! Jag gjorde på vegofärs istället för nötfärs. Funkade perfekt!

  • Fotograf Martin Öberg

    Riktigt bra recept! Rekommenderar lite extra kryddor. Krämig och god.

  • Jenny

    Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...

Visa fler