
Mandelbullar med kardemumma
Bullar är ändå det allra godaste sommarfikat! Här med söt rostad mandelfyllning och kardemumma. Recept av Karoline Jönsson
- 2.5 dl havredryck /mjölk
- 1 dl rapsolja
- 35 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
- Fyllning
- 1 dl mandel
- 1 dl strösocker
- 2 tsk kardemummakärnor
- 125 g mjölkfritt margarin /smör
- Topping
- 2 msk Havregrädde /grädde, till pensling
- 0.5 dl pärlsocker, att strö på
- 2 msk vatten
- 2 msk strösocker
Gör så här
- Värm havredryck och olja till 37° i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, socker och mortlade kardemummakärnor.
- Tillsätt salt och mjölet lite i taget, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Fyllning
- Rosta mandeln i torr stekpanna på medelvärme tills den fått fin färg. Mixa mandel och socker fint i en matberedare monterad med knivblad. Tillsätt margarin och mortlad kardemumma och mixa vidare tills det blir en bredbar smet.
- Stjälp upp degen med mjöliga händer på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en 40 x 70 cm stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär av ändbitarna och dela sedan längden i 4 cm stora bitar.
- Tryck ner en ätpinne vågrätt i mitten rätt ovanpå bullen så att sidorna viks uppåt och insidan blir synlig. Vrid försiktigt ut pinnen och gör lika med alla bullarna. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 20 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen och låt dem svalna på galler under duk.
Liknande recept
Mandelbullar med kardemumma
Bullar är ändå det allra godaste sommarfikat! Här med söt rostad mandelfyllning och kardemumma. Recept av Karoline Jönsson
Gör så här
- Värm havredryck och olja till 37° i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, socker och mortlade kardemummakärnor.
- Tillsätt salt och mjölet lite i taget, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Fyllning
- Rosta mandeln i torr stekpanna på medelvärme tills den fått fin färg. Mixa mandel och socker fint i en matberedare monterad med knivblad. Tillsätt margarin och mortlad kardemumma och mixa vidare tills det blir en bredbar smet.
- Stjälp upp degen med mjöliga händer på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en 40 x 70 cm stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär av ändbitarna och dela sedan längden i 4 cm stora bitar.
- Tryck ner en ätpinne vågrätt i mitten rätt ovanpå bullen så att sidorna viks uppåt och insidan blir synlig. Vrid försiktigt ut pinnen och gör lika med alla bullarna. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 20 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen och låt dem svalna på galler under duk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-08-28
Hej Ulla Margaretha. Ingredienserna hade ramlat bort men är nu tillbaka i receptet. Det ska vara precis som du skriver 1 dl socker och 1 tsk kardemumma i degen. Tack för att du påpekade det! Mvh Maja, redaktör
2020-08-12
Receptet stämmer inte med det som fanns i Mersmak. Här saknas bla 1 dl socker och 1 tsk kardemumma i degen samt 7-8 dl vete. Jättegoda bullar när man går efter rätta receptet
2020-07-07
Jennifer: nej, det behövdes inte, mycket goda (stora) bullar!
2020-07-06
Jättegoda bullar! Bytte oljan mot smält, mjölkfritt margarin istället. Pernilla: Jag varken skållade eller skalade mandeln, det stod det ju inget om. Blev jättegoda bullar!
2020-07-05
Ska mandeln skållas och skalas?
2020-07-02
Riktigt goda bullar. Jag omräknade receptet utifrån ett paket jäst och fick då ca 40 bullar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-08-28
Hej Ulla Margaretha. Ingredienserna hade ramlat bort men är nu tillbaka i receptet. Det ska vara precis som du skriver 1 dl socker och 1 tsk kardemumma i degen. Tack för att du påpekade det! Mvh Maja, redaktör
Ulla Margaretha
2020-08-12
Receptet stämmer inte med det som fanns i Mersmak. Här saknas bla 1 dl socker och 1 tsk kardemumma i degen samt 7-8 dl vete. Jättegoda bullar när man går efter rätta receptet
Pernilla
2020-07-07
Jennifer: nej, det behövdes inte, mycket goda (stora) bullar!
Jennifer
2020-07-06
Jättegoda bullar! Bytte oljan mot smält, mjölkfritt margarin istället. Pernilla: Jag varken skållade eller skalade mandeln, det stod det ju inget om. Blev jättegoda bullar!
Pernilla
2020-07-05
Ska mandeln skållas och skalas?
Ingemar
2020-07-02
Riktigt goda bullar. Jag omräknade receptet utifrån ett paket jäst och fick då ca 40 bullar.