Lussekatter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (13 betyg)

Klassiskt recept på lussekatter, mjuka och luftiga med saffran och russin. Perfekta att bjuda på till adventsfikat, lucia eller julafton.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
32 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 25 g jäst
  • 12 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 dl russin, blötlagda

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
  3. Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt. Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i köksmaskin.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet.
  5. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd, sätt dit russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen tills bröden har fin färg, ca 8 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonathan

2020-11-25

Ett ägg i degen, det andra att pensla med.

Susanne

2020-11-23

Du använder ägget för att pensla på lussekatterna innan du gräddar dom..

Basira

2020-11-20

Ägg i degen?

Liknande recept

Spara recept

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Glass med julsmak

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Ingefärssnittar med sylt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Chokladpraliner med kardemumma

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransbullar

Betyg
Betyg
(49)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 25 g jäst
  • 12 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 dl russin, blötlagda

Lussekatter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (13 betyg)

Klassiskt recept på lussekatter, mjuka och luftiga med saffran och russin. Perfekta att bjuda på till adventsfikat, lucia eller julafton.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
32 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
  3. Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt. Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i köksmaskin.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet.
  5. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd, sätt dit russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen tills bröden har fin färg, ca 8 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonathan

2020-11-25

Ett ägg i degen, det andra att pensla med.

Susanne

2020-11-23

Du använder ägget för att pensla på lussekatterna innan du gräddar dom..

Basira

2020-11-20

Ägg i degen?

Liknande recept

Spara recept

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Glass med julsmak

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Ingefärssnittar med sylt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Chokladpraliner med kardemumma

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransbullar

Betyg
Betyg
(49)