
Lussebullar med kvarg
Kvargen i den här degen gör lussekatterna extra saftiga. Annars är allt som vanligt - riktigt, riktigt gott!
- 150 g smör
- 3 dl mjölk
- 2 dl kvarg
- 1 g saffran (2 pkt)
- 50 g jäst
- 1.5 dl socker, eller vit sirap
- 1 ägg
- 1 dl russin
- 14 dl vetemjöl (840 g)
- 0.5 tsk salt
- Fyllning till längder och kransar:
- 100 g rumsvarmt smör
- 150 g mandelmassa
- Pensling och garnering:
- 250 g blötlagda russin
- 1 uppvispat ägg
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och kvarg och värm till ca 37°. Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av degspadet i morteln för att lösa upp saffranet. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i degspadet och saffransblandningen.
- Tillsätt salt, socker eller sirap, ägg, ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
- Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, ca 30 min. Garnera de färdigjästa kusarna med att trycka i russin som legat i blöt. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
- Vill du ha mandelfyllda saffransbullar kan du t ex baka ut dem som snäckor: Blanda rumsvarmt smör med grovriven mandelmassa. Dela den jästa degen i 2 delar. Kavla ut varje del ca 1 cm tjock och bred ut fyllningen över degplattorna. Rulla ihop och skär varje rulle i 15-20 bitar. Ställ dem med snittytan upp i bullformar. Jäs, pensla och grädda som mindre bröd ovan.
Liknande recept
Lussebullar med kvarg
Kvargen i den här degen gör lussekatterna extra saftiga. Annars är allt som vanligt - riktigt, riktigt gott!
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och kvarg och värm till ca 37°. Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av degspadet i morteln för att lösa upp saffranet. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i degspadet och saffransblandningen.
- Tillsätt salt, socker eller sirap, ägg, ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
- Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, ca 30 min. Garnera de färdigjästa kusarna med att trycka i russin som legat i blöt. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
- Vill du ha mandelfyllda saffransbullar kan du t ex baka ut dem som snäckor: Blanda rumsvarmt smör med grovriven mandelmassa. Dela den jästa degen i 2 delar. Kavla ut varje del ca 1 cm tjock och bred ut fyllningen över degplattorna. Rulla ihop och skär varje rulle i 15-20 bitar. Ställ dem med snittytan upp i bullformar. Jäs, pensla och grädda som mindre bröd ovan.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-12-23
Hej :), är detta recept exakt de recept som ni själva går efter när ni säljer era egna bakade lussebullar?
2020-11-06
Hej Matilda! Halvera jästen och kör på dubbla jästiden. Lycka till! /Maja, redaktör
2020-10-28
Hur mycket ska man minska jäst och mjöl med när man ska låta degen jäsa ytterligare 30 min.?
2018-11-20
Bästa recept! Barnen älskade lussekatterna så mycket!!!! Har blivit bästa recept hittills!!!
2013-12-06
Tack ! Äntligen har vi fått ett bra och lätt recept på lussebullar ,med mandelmassa i längderna blev det fantastiskt gott.
2013-11-29
@ann Om du gör längder fyller du dem med smör och mandelmassa.
2013-11-28
Vart tar mandelmassan vägen?
2012-12-13
Mycket bra gammalt recept
2012-12-10
Samma recept tredje året i rad.
2012-12-10
jättebra recept för övrigt, bortsett från att degen inte jäser :) julekramar till er alla! :)
2012-12-10
Stort tack till margareta, kände mig helt förvirrad. Nu förstår jag vad det är :)
2012-12-05
Det kan vara problem att skriva ut från Explorer. Prova att ladda ner Firefox eller Chrome.
2012-12-05
Hela receptet blev inte utskrivet :-(
2012-12-05
Fantastiskt bra recept! Saftiga och underbara bullar! Bakade mina med vaniljkesella! TACK!! =)
2012-12-05
Det funka inte att skriva ut receptet. Något har hänt. I vanliga fall brukar det gå bra. Prova själv!
2012-12-01
SUPERGOTT!
2011-11-30
lussekatt
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Mathilda
2020-12-23
Hej :), är detta recept exakt de recept som ni själva går efter när ni säljer era egna bakade lussebullar?
2020-11-06
Hej Matilda! Halvera jästen och kör på dubbla jästiden. Lycka till! /Maja, redaktör
Matilda
2020-10-28
Hur mycket ska man minska jäst och mjöl med när man ska låta degen jäsa ytterligare 30 min.?
Ileana
2018-11-20
Bästa recept! Barnen älskade lussekatterna så mycket!!!! Har blivit bästa recept hittills!!!
Evelina och mormor Anita
2013-12-06
Tack ! Äntligen har vi fått ett bra och lätt recept på lussebullar ,med mandelmassa i längderna blev det fantastiskt gott.
2013-11-29
@ann Om du gör längder fyller du dem med smör och mandelmassa.
ann
2013-11-28
Vart tar mandelmassan vägen?
Marianne Kanter
2012-12-13
Mycket bra gammalt recept
Emmi
2012-12-10
Samma recept tredje året i rad.
Evelina och Ingrid
2012-12-10
jättebra recept för övrigt, bortsett från att degen inte jäser :) julekramar till er alla! :)
Evelina och Ingrid
2012-12-10
Stort tack till margareta, kände mig helt förvirrad. Nu förstår jag vad det är :)
2012-12-05
Det kan vara problem att skriva ut från Explorer. Prova att ladda ner Firefox eller Chrome.
Ingmarie 7dec.
2012-12-05
Hela receptet blev inte utskrivet :-(
Malin
2012-12-05
Fantastiskt bra recept! Saftiga och underbara bullar! Bakade mina med vaniljkesella! TACK!! =)
Inge
2012-12-05
Det funka inte att skriva ut receptet. Något har hänt. I vanliga fall brukar det gå bra. Prova själv!
Johanna
2012-12-01
SUPERGOTT!
margareta
2011-11-30
lussekatt