Lussebullar med kvarg

Betyg (1-5):
3.12 (112 betyg)

Kvargen i den här degen gör lussekatterna extra saftiga. Annars är allt som vanligt - riktigt, riktigt gott!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl kvarg
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl socker, eller vit sirap
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 14 dl vetemjöl (840 g)
  • Fyllning till längder och kransar:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 150 g mandelmassa
  • Pensling och garnering:
  • 250 g blötlagda russin
  • 1 uppvispat ägg

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och kvarg och värm till ca 37°. Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av degspadet i morteln för att lösa upp saffranet. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i degspadet och saffransblandningen.
  2. Tillsätt salt, socker eller sirap, ägg, ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
  3. Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, ca 30 min. Garnera de färdigjästa kusarna med att trycka i russin som legat i blöt. Pensla med uppvispat ägg.
  4. Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
  5. Vill du ha mandelfyllda saffransbullar kan du t ex baka ut dem som snäckor: Blanda rumsvarmt smör med grovriven mandelmassa. Dela den jästa degen i 2 delar. Kavla ut varje del ca 1 cm tjock och bred ut fyllningen över degplattorna. Rulla ihop och skär varje rulle i 15-20 bitar. Ställ dem med snittytan upp i bullformar. Jäs, pensla och grädda som mindre bröd ovan.

Tips

Ta mindre mängd jäst och mjöl och låt degen jäsa 30 minuter längre så blir saffransbrödet garanterat ännu godare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ileana

2018-11-20

Bästa recept! Barnen älskade lussekatterna så mycket!!!! Har blivit bästa recept hittills!!!

Evelina och mormor Anita

2013-12-06

Tack ! Äntligen har vi fått ett bra och lätt recept på lussebullar ,med mandelmassa i längderna blev det fantastiskt gott.

Britta/webbredaktionen

2013-11-29

@ann Om du gör längder fyller du dem med smör och mandelmassa.

ann

2013-11-28

Vart tar mandelmassan vägen?

Marianne Kanter

2012-12-13

Mycket bra gammalt recept

Emmi

2012-12-10

Samma recept tredje året i rad.

Evelina och Ingrid

2012-12-10

jättebra recept för övrigt, bortsett från att degen inte jäser :) julekramar till er alla! :)

Evelina och Ingrid

2012-12-10

Stort tack till margareta, kände mig helt förvirrad. Nu förstår jag vad det är :)

Britta/Webbredaktionen

2012-12-05

Det kan vara problem att skriva ut från Explorer. Prova att ladda ner Firefox eller Chrome.

Ingmarie 7dec.

2012-12-05

Hela receptet blev inte utskrivet :-(

Malin

2012-12-05

Fantastiskt bra recept! Saftiga och underbara bullar! Bakade mina med vaniljkesella! TACK!! =)

Inge

2012-12-05

Det funka inte att skriva ut receptet. Något har hänt. I vanliga fall brukar det gå bra. Prova själv!

Johanna

2012-12-01

SUPERGOTT!

margareta

2011-11-30

lussekatt

Liknande recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Chokladbräck med bär, kolakrisp och rostade pinjenötter - Lotta Lundgren

(0)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(3)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Saffranskladdkaka

(27)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Hallonsmoothie

(8)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl kvarg
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl socker, eller vit sirap
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 14 dl vetemjöl (840 g)
  • Fyllning till längder och kransar:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 150 g mandelmassa
  • Pensling och garnering:
  • 250 g blötlagda russin
  • 1 uppvispat ägg

Lussebullar med kvarg

Betyg (1-5):
3.12 (112 betyg)

Kvargen i den här degen gör lussekatterna extra saftiga. Annars är allt som vanligt - riktigt, riktigt gott!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och kvarg och värm till ca 37°. Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av degspadet i morteln för att lösa upp saffranet. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i degspadet och saffransblandningen.
  2. Tillsätt salt, socker eller sirap, ägg, ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
  3. Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, ca 30 min. Garnera de färdigjästa kusarna med att trycka i russin som legat i blöt. Pensla med uppvispat ägg.
  4. Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
  5. Vill du ha mandelfyllda saffransbullar kan du t ex baka ut dem som snäckor: Blanda rumsvarmt smör med grovriven mandelmassa. Dela den jästa degen i 2 delar. Kavla ut varje del ca 1 cm tjock och bred ut fyllningen över degplattorna. Rulla ihop och skär varje rulle i 15-20 bitar. Ställ dem med snittytan upp i bullformar. Jäs, pensla och grädda som mindre bröd ovan.

Tips

Ta mindre mängd jäst och mjöl och låt degen jäsa 30 minuter längre så blir saffransbrödet garanterat ännu godare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ileana

2018-11-20

Bästa recept! Barnen älskade lussekatterna så mycket!!!! Har blivit bästa recept hittills!!!

Evelina och mormor Anita

2013-12-06

Tack ! Äntligen har vi fått ett bra och lätt recept på lussebullar ,med mandelmassa i längderna blev det fantastiskt gott.

Britta/webbredaktionen

2013-11-29

@ann Om du gör längder fyller du dem med smör och mandelmassa.

ann

2013-11-28

Vart tar mandelmassan vägen?

Marianne Kanter

2012-12-13

Mycket bra gammalt recept

Emmi

2012-12-10

Samma recept tredje året i rad.

Evelina och Ingrid

2012-12-10

jättebra recept för övrigt, bortsett från att degen inte jäser :) julekramar till er alla! :)

Evelina och Ingrid

2012-12-10

Stort tack till margareta, kände mig helt förvirrad. Nu förstår jag vad det är :)

Britta/Webbredaktionen

2012-12-05

Det kan vara problem att skriva ut från Explorer. Prova att ladda ner Firefox eller Chrome.

Ingmarie 7dec.

2012-12-05

Hela receptet blev inte utskrivet :-(

Malin

2012-12-05

Fantastiskt bra recept! Saftiga och underbara bullar! Bakade mina med vaniljkesella! TACK!! =)

Inge

2012-12-05

Det funka inte att skriva ut receptet. Något har hänt. I vanliga fall brukar det gå bra. Prova själv!

Johanna

2012-12-01

SUPERGOTT!

margareta

2011-11-30

lussekatt

Liknande recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Chokladbräck med bär, kolakrisp och rostade pinjenötter - Lotta Lundgren

(0)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(3)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Saffranskladdkaka

(27)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Hallonsmoothie

(8)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies