Lotta Lundgren - Fiskpaté med saffran och romsås
  • Tid 30 min + 1,5 tim i ugn
  • Ugn 150º

Lotta Lundgren - Fiskpaté med saffran och romsås

5 (2 betyg)

God och saftig fiskpaté med saffran och räkor. Recept av Lotta Lundgren. Tips, går bra att förbereda och förvara i kylen två-tre dagar innan servering.

  • Tillagningstid 30 min + 1,5 tim i ugn
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

12 bitar
  • 500 g vit fiskfilé t ex kolja eller torsk
  • 5 äggvitor, kylskåpskalla
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • 150 g räkor, skalade
  • 2 msk finskuren färsk gräslök, till servering
Romsås
  • 50 g silverlök, finhackad
  • 250 g lätt crème fraiche
  • 0.5 dl majonnäs
  • 75 g röd sikrom eller stenbitsrom
  • citron, pressad saft
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär fisken i bitar och mixa snabbt till en slät färs. Rör i äggvitor, potatismjöl, citronskal (endast det gula), salt, cayennepeppar och saffran. Ställ i kyl ca 1 tim.

  2. 2

    Ta ut färsen och tillsätt grädden, lite i taget under omrörning. Tryck ner ett inoljat bakplåtspapper i en brödform (ca 1 ½ liter) och häll i färsen. Slå formen i köksbänken några gånger så att färsen packas och lufthål försvinner.

  3. 3

    Hacka hälften av räkorna och tryck ner dem lite lätt i smeten. Ställ formen i en djup ugnsplåt i nedre delen av ugnen. Häll kokande vatten i ugnsplåten upp till ca 2 cm av patéformen. Grädda ca 1 ½ tim. Låt patén svalna helt innan den tas ur formen.

  4. 4

    Blanda lök, crème fraiche, majonnäs och rom. Smaka av med citronsaft. Toppa patén med resten av räkorna och finskuren gräslök.

Se alla Lotta Lundgrens julrecept
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar