Lotta Lundgren - Crema di Pomodoro med gratinerat bröd
  • Tid 35 min
  • Ugn 200º

Lotta Lundgren - Crema di Pomodoro med gratinerat bröd

3.67 (12 betyg)

Smakrik tomatsoppa med morötter och créme fraiche, med det ljuvliga ostgratinerade brödet som tillbehör. Recept av Lotta Lundgren.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 morötter, skalade och slantade
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk honung
  • 0.5 msk balsamvinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 dl crème fraiche
Ostgratinerat vitlöksbröd
  • 1 lätt och luftigt lantbröd (gärna gårdagens)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fräs morötter och lök i olja i en kastrull. Häll i vatten och krossade tomater. Smula ner buljongtärningen och låt sjuda tills morötterna är mjuka, ca 20 min.

  2. 2

    Tillsätt honung, vinäger, salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer. Strax före servering: Pressa i vitlöksklyftan och rör ner crème fraiche.

Vitlöksbröd:

  1. 1

    Skär ett rutmönster genom brödet så djupt du kan utan att det faller isär. Rör ihop smör, vitlök, ev chili och salt. Bred ut smöret över brödets skurna yta, gärna även ner i snitten.

  2. 2

    Slå in brödet i aluminiumfolie och värm mitt i ugnen ca 15 min. Öppna upp folien och strö över osten i snitten och gratinera tills osten har smält och fått fin färg.

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karin

    Knappast vegetariskt med kycklingbuljong!