Linsgryta
  • Tid 1 tim

Linsgryta

3 (2 betyg)

Ash – ett smakrikt mellanting mellan soppa och gryta – finns ofta på matborden i Iran.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 13

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl gula ärtor
  • 1 dl basmatiris
  • 1 dl gröna linser
  • 1 dl röda linser
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad koriander
  • 1 dl hackad purjolök
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • salt och svartpeppar
Till servering:
  • 2 msk smör
  • 1 msk torkad mynta
  • ev. 2 dl turkisk yoghurt (10%)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp buljongen och låt ärtorna sjuda 30 min under lock.

  2. 2

    Tillsätt ris och linser och låt sjuda 15 min till. 3.

  3. 3

    Vänd ner örter och purjolök. Krydda med gurkmeja, salt och peppar. Låt sjuda ca 10 min till, tills ärtorna är mjuka.

  4. 4

    Smält smör och blanda med myntan. Ringla över vid servering, ev. med en klick yoghurt.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Använd gula ärtor med kort koktid (15 min) och häll ner med linserna så vinner du 30 minuter.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

5 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria

    Ett enkelt och väldigt gott recept! Jag blötla ärtorna (som det stod på paketet) och koktiden stämde bra då! Om man gillt persisk mat så är det här ett enkelt och gott recept!

  • Undrar

    Ska ärtorna blötläggas om man använder vanliga ärtor? Vad är klar konsistens? Distinkta ärtor, mosiga linser?

  • Besviken

    Håller med Sandra, ärtorna var inte ens i närheten av klara efter 55 minuter... de hade behövt blötläggas först!

  • Provköket

    Absolut vi provlagar alla recept och inte upplevt att tiderna inte stämt. Kan kanske bero på olika kvalité på råvaror ? Vill man att det ska gå snabbare kan man koka med snabbärtor som tipsas om ovanför. / Provköket

Visa fler