

Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås och sticky rice, gott att servera edamamebönor med flingsalt till. Ett enkelt recept av Lotta Lundgren.
- 500 g kycklingfärs
- 400 ml kokosmjölk
- 0.75 dl ströbröd
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 röd chili, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 0.5 msk kinesisk soja
- 0.25 dl salta jordnötter
- 0.5 tsk salt
- Sticky rice
- 2 dl jasminris
- resterande kokosmjölk
- 1 dl vatten
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk majsstärkelse
- 50 g färsk ingefära, riven
- 0.5 tsk salt
- Jordnötssås
- 1 dl salta jordnötter
- 1 dl vatten
- 1 tsk strösocker
- 1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
- salt
- Till servering
- 200 g frysta edamameböna med skal
- flingsalt
Gör så här
- Rör ihop 1 dl av kokosmjölken (gärna den tjockare kokosmjölken överst i burken) med ströbröd, majsstärkelse, chili, vitlök och salt. Blanda med färsen till en jämn smet.
- Kläm fast smeten runt 8 spett och lägg på en plåt medbakplåtspapper. Pensla soja på färsspetten och strö över hackade jordnötter.
- Stek i övre delen av ugnen ca 15 min till en innertemperatur på över 70°. Vänd spetten efter halva tiden.
Sticky rice
- Blanda ris, resterande kokosmjölk, vatten, socker och salt i en kastrull. Vispa i majsstärkelsen.
- Pressa i saften från den rivna ingefäran, själva ingefäran används inte här.
- Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda enligt anvisning på förpackningen och ta bort locket de sista minutrarna.
Jordnötssås
- Mixa jordnötter, vatten, socker och lime till en krämig sås. Smaka av med salt.
- Värm såsen försiktigt vid servering.
- Värm edamamebönor enligt anvisningen på förpackningen och servera med flingsalt.
Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås och sticky rice, gott att servera edamamebönor med flingsalt till. Ett enkelt recept av Lotta Lundgren.
Gör så här
- Rör ihop 1 dl av kokosmjölken (gärna den tjockare kokosmjölken överst i burken) med ströbröd, majsstärkelse, chili, vitlök och salt. Blanda med färsen till en jämn smet.
- Kläm fast smeten runt 8 spett och lägg på en plåt medbakplåtspapper. Pensla soja på färsspetten och strö över hackade jordnötter.
- Stek i övre delen av ugnen ca 15 min till en innertemperatur på över 70°. Vänd spetten efter halva tiden.
Sticky rice
- Blanda ris, resterande kokosmjölk, vatten, socker och salt i en kastrull. Vispa i majsstärkelsen.
- Pressa i saften från den rivna ingefäran, själva ingefäran används inte här.
- Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda enligt anvisning på förpackningen och ta bort locket de sista minutrarna.
Jordnötssås
- Mixa jordnötter, vatten, socker och lime till en krämig sås. Smaka av med salt.
- Värm såsen försiktigt vid servering.
- Värm edamamebönor enligt anvisningen på förpackningen och servera med flingsalt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-09-21
Hej Marie. Du använder lite av kokosmjölken i steg 1 där du rör ihop den med ströbröd, majsstärkelse och kryddor. Mvh Maja, redaktör
2020-09-20
Det står att det ska vara resterande kokosmjölk i riset - resterande från vad?
2020-07-26
Det är jättemärkligt att ni skriver att man ska koka upp riset som vanligt, trots att man kokar med mestadels kokosmjölk och inte vatten. Det här är ju i princip som en risgrynsgröt och måste röras hela tiden, annars bränner det fast i botten och hälften av riset blir kvar där.
2020-04-21
Hej Lydia! Du kan ha 2 tsk majsstärkelse i spetten, 1 dl vatten och 1 tsk socker i riset och mängden jordnötter och vatten i såsen stämmer :) Vill du ha en tunnare sås kan du ha i lite mer vatten. Mvh Maja (redaktör)
2020-04-20
1. Hur mycket majsstärkelse i kycklingspetten? 2. Hur mycket vatten till riset? 3. Hur mycket socker i riset? 4. Stämmer det verkligen att det ska vara 1dl vatten och 1dl jordnötter i såsen?
2020-04-19
Vi tyckte det blev mycket gott! Vi åt riset, kycklingen (trädde den inte på spett) och såsen i salladsblad tillsammans med strimlad gurka.
2019-06-10
Kycklingspetten är jättegoda! Riset och såsen var väl sådär.
2018-06-17
Jättegott! Men hade bara tagit en halv lime till såsen om jag hade gjort om den. Lite surt blev det😉
2018-01-30
Supergott! Riset blandade jag ihop och lät stå i kylen ett par timmar före tillagning. Jättesaftigt, milt och gott! Funkar med fläskfärs också!
2018-01-14
Jättegoda spett! Riset blev inget vidare.
2017-06-29
Det absolut godaste riset jag någonsin ätit. Blev godkänt av alla i familjen och kommer absolut göras en gång till. Minst!
2017-06-05
Galet gott! Alla i familjen åt massor.
2017-06-02
Jättegott,men det blev för lite sås man får göra dubbel sats.
2017-04-06
Jättegott men det blev alldeles för lite ris, det var så gott att man i alla fall behöver 1 dl ris till!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-09-21
Hej Marie. Du använder lite av kokosmjölken i steg 1 där du rör ihop den med ströbröd, majsstärkelse och kryddor. Mvh Maja, redaktör
Marie
2020-09-20
Det står att det ska vara resterande kokosmjölk i riset - resterande från vad?
Sofie
2020-07-26
Det är jättemärkligt att ni skriver att man ska koka upp riset som vanligt, trots att man kokar med mestadels kokosmjölk och inte vatten. Det här är ju i princip som en risgrynsgröt och måste röras hela tiden, annars bränner det fast i botten och hälften av riset blir kvar där.
2020-04-21
Hej Lydia! Du kan ha 2 tsk majsstärkelse i spetten, 1 dl vatten och 1 tsk socker i riset och mängden jordnötter och vatten i såsen stämmer :) Vill du ha en tunnare sås kan du ha i lite mer vatten. Mvh Maja (redaktör)
Lydia
2020-04-20
1. Hur mycket majsstärkelse i kycklingspetten? 2. Hur mycket vatten till riset? 3. Hur mycket socker i riset? 4. Stämmer det verkligen att det ska vara 1dl vatten och 1dl jordnötter i såsen?
Emmy
2020-04-19
Vi tyckte det blev mycket gott! Vi åt riset, kycklingen (trädde den inte på spett) och såsen i salladsblad tillsammans med strimlad gurka.
My
2019-06-10
Kycklingspetten är jättegoda! Riset och såsen var väl sådär.
Gabriella
2018-06-17
Jättegott! Men hade bara tagit en halv lime till såsen om jag hade gjort om den. Lite surt blev det😉
Sofi
2018-01-30
Supergott! Riset blandade jag ihop och lät stå i kylen ett par timmar före tillagning. Jättesaftigt, milt och gott! Funkar med fläskfärs också!
Karolina
2018-01-14
Jättegoda spett! Riset blev inget vidare.
Malin
2017-06-29
Det absolut godaste riset jag någonsin ätit. Blev godkänt av alla i familjen och kommer absolut göras en gång till. Minst!
Anna
2017-06-05
Galet gott! Alla i familjen åt massor.
Monica
2017-06-02
Jättegott,men det blev för lite sås man får göra dubbel sats.
Cecilia
2017-04-06
Jättegott men det blev alldeles för lite ris, det var så gott att man i alla fall behöver 1 dl ris till!