Kryddigt grönsaksris med limeyoghurt
  • Tid 1 tim

Kryddigt grönsaksris med limeyoghurt

0 (0 betyg)

Frisk, syrlig yoghurt i balanserad kombination med spiskummin och koriander.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 1 dl små linser
  • 2 gula lökar
  • 400 g zucchini
  • 2 msk margarin eller olja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 3 dl vatten
  • 1 dl långkornigt ris
  • 1 tsk salt
  • 2 paprikor
  • 2 dl frysta ärter
Limeyoghurt:
  • 2 dl matyoghurt
  • 0.5 lime, rivet skal
  • 1 krm socker
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj och koka linserna i saltat vatten tills de är nästan mjuka, ca 25 minuter. Skala och hacka löken under tiden. Skär zucchinin i ganska tjocka skivor.

  2. 2

    Fräs löken i lite fett i en gryta tills den blir mjuk utan att ta färg. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Häll på vattnet och koka upp. Lägg i avrunna linser, ris, zucchiniskivor och salt. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 15 minuter.

  3. 3

    Skölj och skär paprikorna i tärningar. Blanda paprika och ärtor i grytan och koka ytterligare 5-10 minuter, tills ris och linser är mjuka. Smaka av. Smaksätt yoghurten. Servera med bröd.

Servering

Yoghurten ger den här rätten en frisk syrlighet som vinet bör balansera dels med en lika frisk syrlighet och dels med bärighet. Bärigheten hjälper också till att ge harmoni med spiskummin och koriander som ger en hel del karaktär åt rätten.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar