Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo

Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Ugnsstekta krispiga potatishalvor som toppas med varmrökt lax, rom, citrusmajo och picklad kålrabbi. Så gott och somrigt. Recept av Sofia Wood.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg färsk potatis
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 500 g varmrökt lax
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 80 g forellrom eller liknande
  • Citrusmajo
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • Snabbpicklad kålrabbi
  • 200 g kålrabbi, eller rättika
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)

Gör så här

  1. Skala och skär kålrabbin i små kuber. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg kålrabbin i lagen. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och fördela på en ugnsplåt.
  3. Tryck på potatisarna med t ex en stekspade så de krossas och plattas ut men ändå håller ihop. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen till fin färg och de är krispiga.
  4. Blanda majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp potatisen på ett fat, bryt laxen i bitar och lägg ovanpå. Toppa med schalottenlök och salladslök.
  6. Häll av lagen från kålrabbin och låt rinna av. Strö dem över potatisarna, klicka på majo och rom. Dra ett varv med pepparkvarnen och servera med resten av majon.

Tips

Man kan ävenservera alltihopdirekt på plåten,ljummet ellerkallt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-08-21

Vi körde morötter istället för kålrabbi och havrefraiche i aiolin. Jättegott! Med fint upplägg likt på bilden ser det också lyxigt ut! Av hållbarhetsskäl äter vi inte längre fisk flera gånger i veckan - då är det trevligt att äta nått lite lyxigt som detta recept när vi tillagar fisk! Så tack för receptet!

Anna

2021-07-26

Mycket god och dessutom vacker rätt som vi lagat flera gånger.

Liknande recept

Spara recept

Gubbens sill

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Potatisflarn med ansjovis

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sillpuck

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Råraka med löjrom

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Sommarsill

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Potatisplättar med sill och rödlök

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(29)
Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1.5 kg färsk potatis
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 500 g varmrökt lax
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 80 g forellrom eller liknande
  • Citrusmajo
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • Snabbpicklad kålrabbi
  • 200 g kålrabbi, eller rättika
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)

Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Ugnsstekta krispiga potatishalvor som toppas med varmrökt lax, rom, citrusmajo och picklad kålrabbi. Så gott och somrigt. Recept av Sofia Wood.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skär kålrabbin i små kuber. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg kålrabbin i lagen. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och fördela på en ugnsplåt.
  3. Tryck på potatisarna med t ex en stekspade så de krossas och plattas ut men ändå håller ihop. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen till fin färg och de är krispiga.
  4. Blanda majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp potatisen på ett fat, bryt laxen i bitar och lägg ovanpå. Toppa med schalottenlök och salladslök.
  6. Häll av lagen från kålrabbin och låt rinna av. Strö dem över potatisarna, klicka på majo och rom. Dra ett varv med pepparkvarnen och servera med resten av majon.

Tips

Man kan ävenservera alltihopdirekt på plåten,ljummet ellerkallt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-08-21

Vi körde morötter istället för kålrabbi och havrefraiche i aiolin. Jättegott! Med fint upplägg likt på bilden ser det också lyxigt ut! Av hållbarhetsskäl äter vi inte längre fisk flera gånger i veckan - då är det trevligt att äta nått lite lyxigt som detta recept när vi tillagar fisk! Så tack för receptet!

Anna

2021-07-26

Mycket god och dessutom vacker rätt som vi lagat flera gånger.

Liknande recept

Spara recept

Gubbens sill

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Potatisflarn med ansjovis

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sillpuck

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Råraka med löjrom

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Sommarsill

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Potatisplättar med sill och rödlök

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(29)