Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Ugnsstekta krispiga potatishalvor som toppas med varmrökt lax, rom, citrusmajo och picklad kålrabbi. Så gott och somrigt. Recept av Sofia Wood.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg färsk potatis
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 500 g varmrökt lax
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 80 g forellrom eller liknande
  • Citrusmajo
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • Snabbpicklad kålrabbi
  • 200 g kålrabbi, eller rättika
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)

Gör så här

  1. Skala och skär kålrabbin i små kuber. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg kålrabbin i lagen. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och fördela på en ugnsplåt.
  3. Tryck på potatisarna med t ex en stekspade så de krossas och plattas ut men ändå håller ihop. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen till fin färg och de är krispiga.
  4. Blanda majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp potatisen på ett fat, bryt laxen i bitar och lägg ovanpå. Toppa med schalottenlök och salladslök.
  6. Häll av lagen från kålrabbin och låt rinna av. Strö dem över potatisarna, klicka på majo och rom. Dra ett varv med pepparkvarnen och servera med resten av majon.

Tips

Man kan ävenservera alltihopdirekt på plåten,ljummet ellerkallt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna

2021-07-26

Mycket god och dessutom vacker rätt som vi lagat flera gånger.

Liknande recept

Spara recept

Snittar med gubbröra i tunnbröd

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Dansk gubbröra

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Inkokt lax med dillmajonnäs

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Potatisplättar med sill och rödlök

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Sillpuck

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(28)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1.5 kg färsk potatis
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 500 g varmrökt lax
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 80 g forellrom eller liknande
  • Citrusmajo
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • Snabbpicklad kålrabbi
  • 200 g kålrabbi, eller rättika
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)

Krispig potatis med varmrökt lax och citrusmajo

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Ugnsstekta krispiga potatishalvor som toppas med varmrökt lax, rom, citrusmajo och picklad kålrabbi. Så gott och somrigt. Recept av Sofia Wood.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skär kålrabbin i små kuber. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg kålrabbin i lagen. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och fördela på en ugnsplåt.
  3. Tryck på potatisarna med t ex en stekspade så de krossas och plattas ut men ändå håller ihop. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen till fin färg och de är krispiga.
  4. Blanda majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp potatisen på ett fat, bryt laxen i bitar och lägg ovanpå. Toppa med schalottenlök och salladslök.
  6. Häll av lagen från kålrabbin och låt rinna av. Strö dem över potatisarna, klicka på majo och rom. Dra ett varv med pepparkvarnen och servera med resten av majon.

Tips

Man kan ävenservera alltihopdirekt på plåten,ljummet ellerkallt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna

2021-07-26

Mycket god och dessutom vacker rätt som vi lagat flera gånger.

Liknande recept

Spara recept

Snittar med gubbröra i tunnbröd

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Dansk gubbröra

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Inkokt lax med dillmajonnäs

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Potatisplättar med sill och rödlök

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Sillpuck

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(28)