Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Har du tröttnat på den klassiska Janssons frestelsen på julbordet, gör då denna härliga rätt, hasselbackspotatis som toppas med en underbar kräm av ansjovis, lök, vitlök, dragon och crème fraiche. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 1 tim + 20 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 8 (små) potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk salt
  • dragon
  • 5 dl rapsolja
  • Ansjoviskräm
  • 50 g ansjovisfilé
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk hackad dragon

Gör så här

  1. Skär av lite av botten på potatisen (så den står stadigt sedan) och ”skiva” potatisarna fint, men inte helt igenom.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisen och låt den sjuda ca 1 timme under lock. ( Vattnet får inte koka.)

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av och finhacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda ner ansjovis, lök och dragon i crème fraichen.
  2. Lägg potatisarna i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av helt. Hetta upp olja i en liten kastrull, till 140–160°.
  3. Lägg potatisarna i oljan och fritera cirka 10 min, precis före servering. Låt potatisarna kallna något och toppa med ansjoviskräm och plockad dragon.

Tips

Lägg t ex en tunn skärbräda bakom potatisen så att du inte skär potatisen hela vägen igenom.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-11-29

Hej Linda, det stämmer! Viktigt dock att de bara sjuder, inte kokar :)

Linda

2021-11-28

Ska potatisarna verkligen sjuda 1 timme?

Liknande recept

Spara recept

Sashimilax med sallad

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Fish tacos deluxe

Betyg
Betyg
(50)
Spara recept

Knutteströmming

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Fish tacos

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Marinerad böckling

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Rimmad röding med rosépeppar

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)
Hasselbackspotatis med ansjoviskräm
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 8 (små) potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk salt
  • dragon
  • 5 dl rapsolja
  • Ansjoviskräm
  • 50 g ansjovisfilé
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk hackad dragon

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Har du tröttnat på den klassiska Janssons frestelsen på julbordet, gör då denna härliga rätt, hasselbackspotatis som toppas med en underbar kräm av ansjovis, lök, vitlök, dragon och crème fraiche. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 1 tim + 20 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär av lite av botten på potatisen (så den står stadigt sedan) och ”skiva” potatisarna fint, men inte helt igenom.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisen och låt den sjuda ca 1 timme under lock. ( Vattnet får inte koka.)

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av och finhacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda ner ansjovis, lök och dragon i crème fraichen.
  2. Lägg potatisarna i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av helt. Hetta upp olja i en liten kastrull, till 140–160°.
  3. Lägg potatisarna i oljan och fritera cirka 10 min, precis före servering. Låt potatisarna kallna något och toppa med ansjoviskräm och plockad dragon.

Tips

Lägg t ex en tunn skärbräda bakom potatisen så att du inte skär potatisen hela vägen igenom.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-11-29

Hej Linda, det stämmer! Viktigt dock att de bara sjuder, inte kokar :)

Linda

2021-11-28

Ska potatisarna verkligen sjuda 1 timme?

Liknande recept

Spara recept

Sashimilax med sallad

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Fish tacos deluxe

Betyg
Betyg
(50)
Spara recept

Knutteströmming

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Fish tacos

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Marinerad böckling

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Rimmad röding med rosépeppar

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)