Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Har du tröttnat på den klassiska Janssons frestelsen på julbordet, gör då denna härliga rätt, hasselbackspotatis som toppas med en underbar kräm av ansjovis, lök, vitlök, dragon och crème fraiche. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 1 tim + 20 min
4 portioner
  • 8 (små) potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk salt
  • dragon
  • 5 dl rapsolja
  • Ansjoviskräm
  • 50 g ansjovisfilé
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk hackad dragon

Gör så här

  1. Skär av lite av botten på potatisen (så den står stadigt sedan) och ”skiva” potatisarna fint, men inte helt igenom.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisen och låt den sjuda ca 1 timme under lock. ( Vattnet får inte koka.)

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av och finhacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda ner ansjovis, lök och dragon i crème fraichen.
  2. Lägg potatisarna i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av helt. Hetta upp olja i en liten kastrull, till 140–160°.
  3. Lägg potatisarna i oljan och fritera cirka 10 min, precis före servering. Låt potatisarna kallna något och toppa med ansjoviskräm och plockad dragon.

Tips

Lägg t ex en tunn skärbräda bakom potatisen så att du inte skär potatisen hela vägen igenom.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-11-29

Hej Linda, det stämmer! Viktigt dock att de bara sjuder, inte kokar :)

Linda

2021-11-28

Ska potatisarna verkligen sjuda 1 timme?

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 8 (små) potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk salt
  • dragon
  • 5 dl rapsolja
  • Ansjoviskräm
  • 50 g ansjovisfilé
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk hackad dragon

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Har du tröttnat på den klassiska Janssons frestelsen på julbordet, gör då denna härliga rätt, hasselbackspotatis som toppas med en underbar kräm av ansjovis, lök, vitlök, dragon och crème fraiche. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 1 tim + 20 min
4 portioner

Gör så här

  1. Skär av lite av botten på potatisen (så den står stadigt sedan) och ”skiva” potatisarna fint, men inte helt igenom.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisen och låt den sjuda ca 1 timme under lock. ( Vattnet får inte koka.)

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av och finhacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda ner ansjovis, lök och dragon i crème fraichen.
  2. Lägg potatisarna i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av helt. Hetta upp olja i en liten kastrull, till 140–160°.
  3. Lägg potatisarna i oljan och fritera cirka 10 min, precis före servering. Låt potatisarna kallna något och toppa med ansjoviskräm och plockad dragon.

Tips

Lägg t ex en tunn skärbräda bakom potatisen så att du inte skär potatisen hela vägen igenom.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-11-29

Hej Linda, det stämmer! Viktigt dock att de bara sjuder, inte kokar :)

Linda

2021-11-28

Ska potatisarna verkligen sjuda 1 timme?