
Köttfärspaj med pumpa
Betyg (1-5):
Köttfärspaj till halloween - med pumpa och läskiga små spöken. Tack vare färdig pajdeg går det snabbt att få middagen på bordet.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
- 460 g pajdeg ( 2 frp)
- 400 g pumpa, t ex butternut
- 2 gula lökar, finhackade
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd chili, finhackad
- 1 tsk torkad timjan
- 500 g nötfärs, eller vegofärs
- 1 tsk salt
- 1 tsk grovmald svartpeppar
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk oxfond
- 2 msk tomatpuré
- 4 dl vatten
- 1 msk ljus maizena, redning
- 1 ägg, till pensling
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Täck en pajform med deg, nagga och skär bort överflödig deg. Låt stå i frysen minst 10 min. Förgrädda ca 10 min i mitten av ugnen.
- Skala, kärna ur och tärna pumpan i 1 cm bitar. Stek pumpa och lök i smör tills de mjuknat och fått fin färg. Tillsätt vitlök, chili och timjan och stek lite till under omrörning.
- Lägg i färsen och stek tills den är genomstekt. Salta och peppra. Tillsätt worcestershiresås, oxfond och tomatpuré och stek vidare. Häll i vatten och låt puttra ca 5 min.
- Pudra över redning och rör om. Häll ut fyllningen i pajformen och täck med pajdeg. Skär ut spöken ur resten av degen och garnera locket med dem. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Tips

Det går även bra att skippa degen i botten av pajen.
Köttfärspaj med pumpa
Betyg (1-5):
Köttfärspaj till halloween - med pumpa och läskiga små spöken. Tack vare färdig pajdeg går det snabbt att få middagen på bordet.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Täck en pajform med deg, nagga och skär bort överflödig deg. Låt stå i frysen minst 10 min. Förgrädda ca 10 min i mitten av ugnen.
- Skala, kärna ur och tärna pumpan i 1 cm bitar. Stek pumpa och lök i smör tills de mjuknat och fått fin färg. Tillsätt vitlök, chili och timjan och stek lite till under omrörning.
- Lägg i färsen och stek tills den är genomstekt. Salta och peppra. Tillsätt worcestershiresås, oxfond och tomatpuré och stek vidare. Häll i vatten och låt puttra ca 5 min.
- Pudra över redning och rör om. Häll ut fyllningen i pajformen och täck med pajdeg. Skär ut spöken ur resten av degen och garnera locket med dem. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Tips

Det går även bra att skippa degen i botten av pajen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!