Kåldolmar med savojkål, röda linser och fetaost
  • Tid 40 min
  • Ugn 175º

Kåldolmar med savojkål, röda linser och fetaost

3.5 (16 betyg)

Klassiska husmansrätten kåldolmar på vegetariskt vis.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g savojkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk salt
  • 4 dl kokt ris (1,5 dl okokt)
  • 290 g kokta röda linser, på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 150 g fetaost
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk ljus sirap
  • 1.5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl rårörda lingon, till servering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Plocka 8 hela blad av kålen och låt dem koka mjuka, 3-4 min. Låt kålen rinna av.

  2. 2

    Hacka löken och resten av kålen fint. Bryn lök och kål i en stekpanna med smör. Tillsätt sirap, timjan och salt, stek ytterligare 2 min. Dra från värmen och häll i ris och linser. Smula ner fetaosten och rör om.

  3. 3

    Lägg ut kålbladen och skeda på fyllningen. Vik in kanterna och rulla ihop till en kåldolme. Lägg dem i en ugnsform, bred på smör och ringla över sirap.

  4. 4

    Häll buljong i formen och tillaga i övre delen av ugnen tills kåldolmarna har fin färg, ca 15 min. Skeda över skyn vid servering och servera med rårörda lingon.

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kaj

    Mycket godare än "vanliga" kåldolmar! Barnen tyckte också om det mycket (dock ganska vana vid veg)

  • Emmi

    Gott! Vi hade vitkål hemma och använde det istället för savojkål.

  • Erika

    Gott och mättande, gick hem bättre hos de vuxna än ungdomarna.

  • Helena

    Supergott.pricken över i:et var fetaosten.