Jultårta med saffran och apelsinsmörkräm

Jultårta med saffran och apelsinsmörkräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Som en rulltårta utan rulle! Det krämiga mellan saffransbottnarna är magiskt.

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:225º
8 bitar
  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 2 msk hett vatten
  • Apelsinsmörkräm:
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 150 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl kvarg
  • 1 liten apelsin, finrivet skal
  • Fyllning och topping:
  • 1.5 dl salmabärssylt eller hallonsylt
  • färska fikon, röda vinbär, physalis, kumquat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  2. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Lös upp saffranet i vattnet.
  3. Häll saffransvattnet i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt om till en jämn smet. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills gyllene, ca 7 min. Vänd kakan upp och ner och dra loss bakplåtspapperet. Låt svalna helt.

Apelsinsmörkräm:

  1. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner färskost, kvarg och apelsinskal (endast det orangea).
  2. Skär kakan på längden i tre delar. Varva kaka, sylt och smörkräm och toppa med endast smörkrämen. Garnera med exotiska frukter som fikon, vindruvor, physalis och kumquat.

Tips

Så enkel att barnen kan göra den. Låt dem garnera fritt från fruktskålen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulla i Norsjö

2015-11-26

God, enkel. Lagom saffranssmak.

Jultårta med saffran och apelsinsmörkräm
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 2 msk hett vatten
  • Apelsinsmörkräm:
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 150 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl kvarg
  • 1 liten apelsin, finrivet skal
  • Fyllning och topping:
  • 1.5 dl salmabärssylt eller hallonsylt
  • färska fikon, röda vinbär, physalis, kumquat

Jultårta med saffran och apelsinsmörkräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Som en rulltårta utan rulle! Det krämiga mellan saffransbottnarna är magiskt.

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:225º
8 bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  2. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Lös upp saffranet i vattnet.
  3. Häll saffransvattnet i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt om till en jämn smet. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills gyllene, ca 7 min. Vänd kakan upp och ner och dra loss bakplåtspapperet. Låt svalna helt.

Apelsinsmörkräm:

  1. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner färskost, kvarg och apelsinskal (endast det orangea).
  2. Skär kakan på längden i tre delar. Varva kaka, sylt och smörkräm och toppa med endast smörkrämen. Garnera med exotiska frukter som fikon, vindruvor, physalis och kumquat.

Tips

Så enkel att barnen kan göra den. Låt dem garnera fritt från fruktskålen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulla i Norsjö

2015-11-26

God, enkel. Lagom saffranssmak.