Hemgjord glass utan kondenserad mjölk

Hemgjord glass utan kondenserad mjölk

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Gör egen glass utan glassmaskin! I vårt recept på sjuden glass behövs inte heller kondenserad mjölk, håll bara koll så att smeten inte kokar.

Tillagningstid: 4 timmar 20 minuter
10 portioner
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 1 dl socker
  • 8 ägg, endast gulor
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna och stången i kastrullen. Tillsätt socker och salt och sjud på svag värme cirka 15 minuter under omrörning. Se till att blandningen inte koka.
  2. Ta kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstängerna. Vispa ner äggulorna. Ställ kastrullen på svag värme och sjud under kraftig, oavbruten vispning tills blandningen blivit krämig. Den får absolut inte koka, då kan den skära sig.
  3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smöret och eventuellt bär, choklad eller annan smaksättning (se nedan). Vispa tills blandningen smält och smeten svalnat. Ställ glassmeten i kylskåp och låt den kallna.
  4. Häll glassmeten i en bunke och ställ den i frysen. Ta ut bunken och rör då och då tills glassen har fått en fast konsistens. Det tar 3-4 timmar. Med glassmaskin: Häll den kalla smeten i glass maskinen och kör i 30-45 minuter.

Förslag på smaksättning

  1. 100 gram frysta, skivade jordgubbar + 3/4 deciliter jordgubbssylt. 200 gram mörk choklad, i bitar. 1/2 gram saffran. Eller byt vaniljstången mot 4 kanelstänger eller 1 deciliter koncentrerad äppeljuice.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Hemgjord glass utan kondenserad mjölk
6 st
  • Ingredienser (6)
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 1 dl socker
  • 8 ägg, endast gulor
  • 2 msk smör

Hemgjord glass utan kondenserad mjölk

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Gör egen glass utan glassmaskin! I vårt recept på sjuden glass behövs inte heller kondenserad mjölk, håll bara koll så att smeten inte kokar.

Tillagningstid: 4 timmar 20 minuter
10 portioner

Gör så här

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna och stången i kastrullen. Tillsätt socker och salt och sjud på svag värme cirka 15 minuter under omrörning. Se till att blandningen inte koka.
  2. Ta kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstängerna. Vispa ner äggulorna. Ställ kastrullen på svag värme och sjud under kraftig, oavbruten vispning tills blandningen blivit krämig. Den får absolut inte koka, då kan den skära sig.
  3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smöret och eventuellt bär, choklad eller annan smaksättning (se nedan). Vispa tills blandningen smält och smeten svalnat. Ställ glassmeten i kylskåp och låt den kallna.
  4. Häll glassmeten i en bunke och ställ den i frysen. Ta ut bunken och rör då och då tills glassen har fått en fast konsistens. Det tar 3-4 timmar. Med glassmaskin: Häll den kalla smeten i glass maskinen och kör i 30-45 minuter.

Förslag på smaksättning

  1. 100 gram frysta, skivade jordgubbar + 3/4 deciliter jordgubbssylt. 200 gram mörk choklad, i bitar. 1/2 gram saffran. Eller byt vaniljstången mot 4 kanelstänger eller 1 deciliter koncentrerad äppeljuice.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!