Havtornspaj

Betyg (1-5):
2.88 (26 betyg)

Ett recept från tv-programmet Sjön suger med Lennart Jähkel.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-150º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Mördeg:
  • 200 g tärnat, kylskåpskallt smör
  • 5 dl siktat vetemjöl
  • 2 ägg, endast gulor
  • 1.5 dl socker
  • Fyllning:
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl råsocker
  • 5 dl färska eller frysta tinade havtorn
  • 1 citron, pressad saft
  • 8 ägg
  • Till servering:
  • 3 dl vispad vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll för hand eller i en matberedare.
  2. Tryck ut pajdegen i en springform som är 26 centimeter i diameter. Se till att degen täcker springformens kant runtom. Ställ formen i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader mitt i ugnen 10-12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  3. Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke. Låt svalna lite. Häll pressad citron i bärgrädden. Vispa sönder äggen i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen och rör om ordentligt.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Ytan ska bli vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna.
  5. Servera med vispad grädde.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Chokladswirlade maränger med bär och grädde

(4)

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(4)

Gratinerade aprikoser

(0)

Nötmarängtårta

(47)

Drömtårta med moccakräm

(26)

Nutella-kladdkaka

(46)

Min godaste rabarberpaj

(27)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)
10 st
  • Mördeg:
  • 200 g tärnat, kylskåpskallt smör
  • 5 dl siktat vetemjöl
  • 2 ägg, endast gulor
  • 1.5 dl socker
  • Fyllning:
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl råsocker
  • 5 dl färska eller frysta tinade havtorn
  • 1 citron, pressad saft
  • 8 ägg
  • Till servering:
  • 3 dl vispad vispgrädde

Havtornspaj

Betyg (1-5):
2.88 (26 betyg)

Ett recept från tv-programmet Sjön suger med Lennart Jähkel.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-150º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll för hand eller i en matberedare.
  2. Tryck ut pajdegen i en springform som är 26 centimeter i diameter. Se till att degen täcker springformens kant runtom. Ställ formen i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader mitt i ugnen 10-12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  3. Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke. Låt svalna lite. Häll pressad citron i bärgrädden. Vispa sönder äggen i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen och rör om ordentligt.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Ytan ska bli vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna.
  5. Servera med vispad grädde.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Chokladswirlade maränger med bär och grädde

(4)

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(4)

Gratinerade aprikoser

(0)

Nötmarängtårta

(47)

Drömtårta med moccakräm

(26)

Nutella-kladdkaka

(46)

Min godaste rabarberpaj

(27)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies